Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Motorul diesel coreean 2.2 CRDi e unul din cele mai bune din zilele noastre, în viziunea mecanicilor

13 Octombrie 2021 - 19:09
Redacţia PiataAuto.md
De mai multe ori în ultimul timp am vorbit despre motoare moderne concepute pentru o durată de viaţă foarte limitată, cu economii de costuri sau soluţii inginereşti mai puţin fiabile. Dar azi avem în vizor un motor diesel care se află la polul opus, putând servi drept un exemplu de construcţie reuşită, gândită pentru funcţionare îndelungată, or, conform mecanicilor din video-ul de mai jos, acest propulsor poate rula fără mari intervenţii în el şi peste jumătate de milion de kilometri.
E vorba de dieselul coreean 2.2 CRDi, instalat pe modele Hyundai şi Kia până în prezent, de la SUV-uri precum Hyundai Santa Fe şi Kia Sorento, până la noul van Staria. Motorul e o conglomerare de soluţii moderne, dar în acelaşi timp oarecum simple şi verificate în timp. Totuşi, există şi aici nişte particularităţi de exploatare, de care trebui să se ţină cont, pentru a nu admite defecte grave.
Senzorul de poziţie a arborelui cotit nu face probleme frecvente, dar e poziţionat foarte incomod, iar schimbul acestuia e foarte dificil, trebuind detaşat motorul de cutia de viteze. Turbinele de origine Garrett sunt rezistente şi pot avea probleme doar dacă magistrala de admisie are probleme. Sistemul de injecţie e unul lipsit de probleme dacă se evită câteva lucruri esenţiale, ce ţin în mare parte de calitatea combustibilului şi de evitarea intrării bulelor de aer în sistem, prin circularea cu un nivel aproape zero al dieselului în rezervor sau prin alimentarea cu motorul pornit. Anume aceste două acţiuni simple şi elementare ar trebui evitate de proprietarii acestor motoare!

E interesant că însăşi piezoinjectoarele sunt aceleaşi ca şi pe modelele TDI ale grupului VW, dar au un cod de catalog diferit şi se vând la preţ mai mare pentru modelele Kia şi Hyundai.
Distribuţia motorului e asigurată de 2 lanţuri, iar schimbul lor are loc o dată la 150,000 km, printr-o operaţie destul de simplă. În general, despre acest motor mecanicii spun că multe operaţii sunt mult mai simple, iar calitatea chiulasei, a valvelor, a arborilor cotit şi a arborilor cu came ar fi chiar mai bune decât ale motoarelor TDI ale grupului VW, precum şi ale motoarelor diesel de pe modelele Mercedes-Benz!
Vezi mai jos dezasamblarea şi construcţia acestui motor, dar şi mai multe detalii din comentariile mecanicului protagonist. Poţi include subtitre în video, cu traduceri automatizate în limba dorită, dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter