(VIDEO) O Honda Jazz se dovedeşte a fi prea firavă la -58 grade Celsius în Yakutia, în mâinile unui italian, după ce a fost lăsată afară oprită

31 Octombrie 2021, 10:26
Redacţia PiataAuto.md
Un italian aventurier, pe nume Lorenzo Barone, şi-a făcut un mod de viaţă din a călători în mare parte cu bicicleta prin cele mai deocheate locuri ale lumii. A traversat întâi Europa, apoi Turcia, de mai multe ori regiunile scandinave, iar în ultimii doi ani a avut cea mai lungă şi mai friguroasă aventură într-una din cele mai rece regiuni ale Rusiei şi ale planetei, Yakutia.
Şi pe aici a călătorit mult cu bicicleta, doar că la un moment dat a cunoscut o fată, cu care azi e şi căsătorit, tocmai de asta şederea sa în Yakutia s-a prelungit mult. La un moment dat, cei doi au avut nevoie de o maşină şi, din câte se pare, au închiriat o Honda Jazz. O maşină bună şi compactă, în esenţă, dar pentru gerurile şi zăpezile din Yakutia — parcă ai sta un pic la îndoială dacă e maşina potrivită. Şi apoi, localnicii din Yakutia, pe timp de iarnă ori nu opresc deloc motoarele maşinilor, ori le parchează în garaje încălzite, ori au cel puţin copertine electrice, cu care învelesc motorul şi-l menţin cald. Dar să parchezi pur şi simplu o maşină afară — e o nesăbuinţă, de obicei, pentru că maşina se poate defecta astfel, nemaivorbind de baterii descărcate sau de timpul necesar ulterior de a încălzi o asemenea maşină.
Ei bine, italianul nostru aventurier s-a gândit că nu va fi nimic grav şi a folosit doar husa pe care o avea de la compania de închirieri auto, pentru a înveli maşina pe noapte. A lăsat-o parcată în aer liber, cu motorul oprit. Dimineaţă, când a ieşit afară, erau -58 grade Celsius. Era un pic mai cald decât zilele anterioare, când tot el fotografiase un termometru cu -59 grade.
Ei bine, Lorenzo reuşise să se înţeleagă bine cu localnicii şi le-a cerut ajutorul acestora să pornească maşina. Aceştia au venit cu un încălzitor super puternic, pe principiu de aerotermă, dar adaptat la condiţiile Siberiei. Au făcut un soi de cort mai mare, sub care era maşina şi au pus la un colţ încălzitorul lor să sufle aer fierbinte la interior, pentru a încălzi maşina, ca această să poată fi pornită ulterior. O asemenea metodă ia cam 30 de minute pentru încălzirea automobilului.
Doar că peste 30 de minute, când au decopertat Honda, aceştia au observat că aeroterma lor a topit plasticul subţire al barei de protecţie faţă, în zona în care aceasta sufla aerul fierbinte. Maşina a pornit în final, dar bara de protecţie a rămas topită din cauza condiţiilor siberiene de exploatare, aşa că italianul a trebuit ulterior să plătească preţul unei bare noi. Şi apoi, nici cei care l-au ajutat nu pot fi acuzaţi că ar fi de vină, că ei sunt obişnuiţi să încălzească UAZ-uri, Toyote, Nissan-uri şi tot soiul de alte offroader-e dure, nu maşini firave concepute pentru oraşe călduţe. Aici e Siberia!
Vezi mai jos operaţiunea de încălzire a Hondei şi rezultatul acesteia.
0
25,490
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!