(VIDEO) O companie din Rusia a patentat tehnologia unui automobil zburător fără aripi, care va deveni taxi

26 Octombrie 2021, 14:12
Redacţia PiataAuto.md
Ieri vorbeam despre faptul că taxiurile zburătoare nu mai sunt doar un concept teoretic, anunţând că o companie din Germania a încheiat deja câteva contracte pentru ca-n următorii ani oraşe din Sigapore, China şi Japonia să beneficieze de asemenea taxiuri, iar azi aflăm despre faptul că şi o companie din Rusia are planuri foarte ambiţioase în acest sens, ea reuşind să-şi patenteze acum tehnologia ce stă la baza unui concept pe care l-a prezentat în luna martie. Formele vehiculului patentat sunt aproape identice cu conceptul, iar detaliile ideii sunt foarte curioase.
Compania se numeşte Scienex, iar automobilul zburător — Flyter. Acesta are forma unul tub aerodinamic, măsurând 5 metri lungime şi 2 lăţime, ca să încapă pe locuri standard de parcare. Nu are aripi, aşa cum spuneam şi nici elice lăsate la vedere sau întinse pe braţe lungi, spre deosebire de modelele despre care povesteam ieri. Elicele există, totuşi, ele fiind 16 la număr, dar sunt integrate în corpul automobilului zburător şi astfel nu sunt vizibile.
Creatorii automobilului spun că acesta va zbura cu o viteză de până la 100 km/h în mediul urban, iar toată direcţionarea şi navigarea, inclusiv decolarea şi aterizarea, va avea loc autonom, pe baza inteligenţei artificiale şi senzorilor de autopilot pe care maşina zburătoare le are integrate în ea.
De asemenea, e interesant şi faptul că elicele electrice vor fi puse în mişcare nu pe baza electricităţii stocate în baterii uriaşe, ci datorită pilelor de hidrogen, prin care se va genera electricitate. Astfel, parcurile de taxi îşi vor face staţii de alimentare cu hidrogen, iar alimentarea maşinilor zburătoare va dura între 5-10 minute, fără kilogramele în plus ale bateriilor.

Un astfel de automobil zburător din Rusia va cântări 600 kg masă proprie şi 850 kg masă totală, putând lua la bord 2 oameni şi bagajele lor. Viteza maximă e de 120 km/h, iar autonomia de zbor — de 150 km. Poate fi exploatat la temperaturi între -20 grade şi +40, până la o altitudine maximă de 1,500 metri.
Ideea revoluţionară a acestui taxi, la fel ca şi altele de felul său, e să ieşim din forma bidimensională, plană a transportului urban de azi în cea 3D, tridimensională, iar astfel oamenii să cheltuie mult mai puţin timp pe deplasări. Şi la cât de acută e problema ambuteiajelor în Moscova, s-au găsit foarte repede investitori de a susţine acest start-up, care estimează că-n 5 ani exemplarele Flyter vor ajunge deja să fie exploatate în marile oraşe, iar în 10 ani ele vor ajunge o normalitate.
0
5,159
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!