(VIDEO) Puterea Big Data şi a softurilor are şansa să facă modele Tesla mai sigure decât orice Volvo, Mercedes sau orice alte maşini

13 Octombrie 2021, 11:44
Redacţia PiataAuto.md
Programatorii nu o dată au schimbat lumea şi au revoluţionat industrii, aducând puterea ştiinţelor exacte deasupra presupunerilor limitate, care erau anterior uzanţe acceptate, iar după ce Tesla a depăşit cu Model 3 vânzările oricărui model premium din industrie, acum e pe cale de a revoluţiona şi ceea ce înseamnă siguranţă auto, devansând practicile oricărui alt producător din lume.
La prima vedere, video-ul de mai jos pare similar cu multe alte activităţi ale altor producători în materie de siguranţă, şi mulţi ar putea spune că şi Volvo sau Mercedes face la fel, şi Mazda face la fel, gândind mai multe scenarii decât cele prevăzute standard la testele de siguranţă ale agenţiilor precum Euro NCAP sau IIHS. Dar adevărul e că e nevoie de o setare a minţii tipică unui programator pentru a înţelege profunzimea a ceea ce face Tesla acum, iar noi vom încerca să explicăm cât mai simplu.
De câţiva ani, Tesla are montate sute de senzori pe maşinile sale, dar şi sisteme de camere video de jur împrejurul maşini, în ceea ce numim Tesla Cam. Modelele Tesla sunt deja echipate cu tehnologie de a comunica de la distanţă cu serverele producătorului, în acest fel ele primind adeseori update-uri de soft şi tot în acest fel ele fiind cele care transmit uneori date din viaţa reală de la acei senzori către producător. Iar acum dacă ne gândim ce înseamnă asta la scară largă — sunt sute de mii de maşini din lumea întreagă care au adunat date şi le-au transmis producătorului, inclusiv date foarte precise despre situaţiile de accidente.
Sute de mii de Tesla din întreaga lume filmează şi adună date din senzori şi prin camerele Tesla Cam

Iar când ai sute de mii de asemenea date, colectate din viaţa reală, ai sute de mii de scenarii diferite, realiste, a ceea ce se întâmplă cu adevărat în cazul accidentelor. Le poţi compila, le poţi grupa, poţi analiza cele mai neaşteptate excepţii, ca să înţelegi toată diversitatea şi complexitatea a ceea ce se poate întâmpla în lumea adevărată, nu doar în 3 scenarii de crash teste, sau încă 50 de scenarii pe care le-ai putea gândi în laborator, cum fac alţi producători avansaţi.
Şi când ai toate aceste variaţii posibile, când ai aceste milioane de date în volume pe care le numim de obicei Big Data, poţi învăţa softul maşinii să reacţioneze de fiecare dată personalizat în cel mai bun mod posibil pentru exact acel impact care se produce cu o Tesla. Spre exemplu, maşina e lovită din stânga faţă, foarte aproape de extremitate, există o forţă laterală, dar apare şi una circulară a rotirii maşinii ca rezultat, asta înseamnă ai nevoie de deschiderea airbag-urilor laterale neapărat, şi cel mai bine e să le faci cu 100 milisecunde mai târziu, ca să fie la maximă umflare la impactul cu numărul doi care va urma cu partea laterală a maşinii rotite de pick-up-ul care tocmai a lovit-o. Sunt milioane de astfel de scenarii, dar toate aceste milioane de scenarii le poţi prevedea într-o şir de combinaţii de date recepţionate de la senzori, iar combinatorica dintre ele îţi şi dă toate acele milioane de scenarii. E şi matematică, şi statistică şi mai ales soft inteligent care să cuprindă toate variaţiile posibile, chiar şi excepţiile observate o dată la 500,000 de cazuri. Iar în rezultat, poţi obţine cele mai sigure maşini din lume datorită acestor volume de date procesate şi învăţate de sistemele de siguranţă, iar în timp poţi învăţa sistemele să preia noi şi noi date spre deducţie şi învăţare, după care să le faci update maşinilor aflate deja în circulaţie. Puterea acestei idei e pur şi simplu uriaşă, pentru că e un cu totul alt nivel de soft, bazat pe Big Data din viaţa reală. E ca şi cum am asista la trecerea de la maşina mecanică de scris la calculator.
Vezi mai jos şi un video publicat de Tesla despre aceste procese de Big Data şi soft la capitolul siguranţă, pe care le pregătesc ei în prezent.
0
1,448
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!