Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Unul din cele mai durabile motoare diesel moderne în viziunea mecanicilor e 2.3 dCi, pus pe dubiţe şi pick-up-uri Renault, Opel, Nissan şi Mercedes

23 Octombrie 2021 - 12:46
Redacţia PiataAuto.md
Dubiţele sunt una din categoriile de vehicule create să aibă o exploatare dintre cele mai galopante şi chinuitoare. Pe de o parte, pentru că muncesc deplasându-se, trebuie să fie eficiente, să poată transporta greutăţi mari, să fie relativ simple şi ieftine în deservire tehnică, iar pe de altă parte, din acelaşi motiv trebuie să fie durabile şi rezistente, or, nici o flotă de companie nu va fi fericită să aibă permanent dubiţe în reparaţii îndelungate. Ei bine, şi dacă tot am vorbit de motoare franceze în ultimul timp, iată un motor diesel modern creat pentru a galopa constant, care, în viziunea mecanicilor, e unul din cele mai durabile din timpurile noastre.
E vorba de motorul 2.3 dCi, cu numele de cod M9T. Acest propulsor a fost dezvoltat de francezi cu ajutorul celor de la Nissan, ajungând sub capotele a o mulţime de vehicule din 2010 încoace şi e produs până în prezent. Îl putem regăsi sub capota a o mulţime de microbuze şi dubiţe — Renault Master şi clonele sale Opel Movano şi Nissan NV400, dar şi sub capota mai multor pick-up-uri — Nissan Navara, Renault Alaskan şi chiar Mercedes-Benz X-Class. Germanii de la Mercedes au, la o adică, propriul lor cod pentru acest motor, OM699, dar e exact acelaşi motor, cum şi platforma lui X-Class e exact platforma lui Nissan Navara.
Ei bine, acest propulsor de 2.3 litri e cu adevărat unul creat să muncească mult şi să reziste chiar şi în condiţii neprielnice. Motorul nu are nici un defect vizibil de proiectare şi construcţie, care să-i grăbească uzura, însă există câteva scăpări la proiectarea maşinilor pe care se pune, care-i pot crea probleme. Spre exemplu, la unele dubiţe, scurgerea apei de sub parbriz e situată exact deasupra motorului, în zona injectoarelor, şi dacă acea scurgere se umple şi nu drenează apa bine, apa se scurge sub capotă şi ajunge pe motor. La prima vedere nu e nimic grav, dar în timp acea apă cu tot felul de murdărie face ca injectoarele să se fixeze atât de lipite de blocul motorului, încât nu mai pot fi scoase niciodată pentru reparaţii, ajungând se să rupă.
Alte mici precauţii trebuie adresate canalelor de admisie, inclusiv în tona intercooler-ului şi turbinei, care-şi pot pierde din strânsoarea elementelor de conexiune în timp. Lanţul rezistă cam 250,000 km şi, dacă e exploatat ceva mai mult, de obicei dă simptome de schimbare a sunetului motorului, înainte de a provoca pagube, iar astfel motoarele nu prea au de suferit din cauza lui. Însă microbuzul nu trebuie lăsat în pante mari cu faţa spre vârful pantei doar în viteză, întrucât asta ar putea generare presare elementului de întindere a lanţului, care poate provoca daune motorului la pornirea ulterioară.

Vezi mai jos un întreg video cu dezasamblarea acestui motor, dar şi cu mai multe sfaturi utile pentru exploatarea lui îndelungată. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate, dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter