Accident frontal, cu colţurile din stânga, între o Lada şi o Toyota, şi diferenţa de siguranţă între cele două

9 Noiembrie 2021, 08:55
Redacţia PiataAuto.md
Un accident grav s-a produs ieri pe traseul R3 din Moldova, dintre Chişinău şi Hânceşti. Un taximetrist, la volanul unei Toyota Prius de generaţie precedentă, a derapat pe traseul curbat şi umed, ajungând pe contrasens, unde a lovit frontal o Lada, condusă de un şofer în vârstă de 72 de ani. Lovitura a avut loc pe o suprafaţă mică de contact, ambele maşini lovindu-se cu colţul stâng faţă, ceea ce face acest impact şi mai periculos, întrucât o mai mică parte a suprafeţei îl poate absorbi. Este exact scenariul implementat în ultimii ani la testele de siguranţă IIHS din SUA.
În urma impactului, Toyota fost proiectată într-o Dacia care se afla în acel moment în preajmă în trafic. Din fericire, toţi oamenii au scăpat cu viaţă, şoferul din Lada fiind rănit mai grav şi fiind preluat de ambulanţă. Însă acesta a avut nevoie de a fi descarcerat de către cei de la IGSU, din cauza deformării puternice a maşinii sale.
Şi tocmai acest accident regretabil arată diferenţa uriaşă de siguranţă între cele două automobile, proiectate la jumătate de secol distanţă. Toyota a absorbit impactul cu zonele de deformare stânga, cu lonjeroanele şi suspensia stângă, care au rezistat eroic, iar montantul faţă al maşinii a rămas absolut integru, păstrând celula habitaclului sigură.
Pe de altă parte, la Lada montantul stânga s-a îndoit, întregul compartiment motor cu tot cu roată s-a deformat uniform spre habitaclu, intrând adânc în spaţiul vital. La fel s-a întâmplat şi cu coloana de direcţie. Sincer vorbind, e o minune că şoferul de aici a supravieţuit, pentru că totul se putea sfârşit mult mai trist pentru acest om care n-a avut nicio vină pentru acest trist şi grav accident.
Această diferenţă dintre cele două maşini e oarecum firească, dată fiind diferenţa şi dintre anii de producţie. Dar tot ea ne face să înţelegem cât de mult a evoluat siguranţa maşinilor în ultimii 50 de ani şi mai ales cât de importantă e această siguranţă pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Sursa foto: Telegram / Ungureanu 112
0
26,291
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!