Această Honda Civic Type R a fost vândută ca model de colecţie la doar o lună după achiziţie, iar preţul a fost mai mult decât dublu

19 Noiembrie 2021, 21:04
Ilie Toma
Adeseori vorbim de modele de colecţie care au 40-50 de ani de stat într-un garaj. Uneori spunem că un model cu siguranţă va ajunge să coste dublu peste 10-20 de ani. Dar această Honda Civic Type R din SUA a bătut probabil toate recordurile la viteza cu care s-a transformat într-un model de colecţie şi cu care şi-a crescut valoarea la un preţ de două ori mai mare decât cel iniţial.
E o Honda Civic Type R Limited Edition din generaţia care tocmai şi-a finalizat producţia. Iar Limited Edition înseamnă o ediţie finală specială, concepută pentru cei mai pasionaţi fani ai modelului. Mai multe ţări au primit ediţii similare de adio, în România ea numindu-se Ultimate Edition şi fiind diferită doar la culori şi mici detalii faţă de cea americană. În SUA; însă, un Civic Type R Limited Edition putea fi comandat începând cu luna septembrie 2020, costa 44,950 dolari SUA şi presupunea un set fix de caracteristici şi dotări.
Culoarea putea fi doar galbenă Phoenix, jantele erau de la BBS, încălţate în anvelope Michelin, fapt care o făcuse să devină cu circa 20 kg mai uşoară. Alte elemente distinctive se limitau la mici detalii de caroserie, inscripţii şi alte elemente discrete. La nivel de motor şi performanţe — lucrurile erau identice. Acelaşi motor superb de 2.0 litri turbo, aceeaşi cutie manuală şi tracţiune faţă printr-un diferenţial cu alunecare limitată.
În SUA, ediţia limitată a fost limitată la doar 600 de exemplare produse. Aşadar, fanii au putut comanda un asemenea Civic Type R Limited Edition începând cu septembrie 2020, la preţul de 44,950 dolari, dar livrările propriu-zise au durat destul de mult. Maşina despre care vorbim noi azi a ajuns în mâinile cumpărătorului său în luna octombrie 2021. Inspecţia pre-vânzare s-a făcut la 30 septembrie, iar în primele zile ale lui octombrie, cumpărătorul şi-a primit multaşteptata maşină.
Acesta n-a parcurs practic nici un kilometru cu ea, însă. Honda asta avea acum câteva zile 16 mile pe odometrul său, adică vreo 25 km şi din aceştia probabil vreo 9-10 au fost făcuţi de inginerii de la uzină în verificările de calitate.
Aşa că proprietarul său din SUA a decis s-o vândă, scoţând-o la licitaţie. La cât de mult durează acum livrările de maşini noi cu criza de semiconductoare, s-a gândit că poate avea o cerere mai mare. Pe lângă asta, asemenea Civic Type R nu mai pot fi deja comandate, iar cum şi generaţia asta pleacă în istorie, interesul şi nostalgia pentru ea s-au format deja. Practic, maşina a devenit o legendă încă nereuşind să se pensioneze cu totul. Şi când te uiţi prin jur cât de multe modele noi evoluează spre mai puţină inginerie, mai puţină calitate şi mai puţină emoţie, maşini ca asta sunt devin şi mai venerate.
Exact pe aceste unde de emoţii a putut juca această Honda Civic Type R Limited Edition şi la licitaţie. Deşi avea doar o lună de când a fost livrată ca automobil nou, maşina asta japoneză e deja o legendă şi e privită ca o legendă respectată inclusiv în SUA. Iar asta a făcut ca proprietarul său să o vândă cu un preţ final de 102,000 dolari SUA! Da, a cumpărat-o cu 44,950 şi a vândut-o cu 102,000 dolari, deţinând-o în proprietate o singură lună!
Da, cu siguranţă istoria acestei Honda ar putea fi demnă şi de cartea recordurilor. Probabil preţul ăsta de vânzare nu-l aştepta nici proprietarul său. Dar asta spune multe despre cât de genial e acest model japonez, despre respectul enorm de care se bucură, dar şi despre lumea noastră, în care aceste maşini, care oferă emoţia adevărată, ajung să fie o raritate apreciată, să coste atât de mult şi să urce atât de rapid în preţ!
0
2,488
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!