Acesta e VinFast e34, un SUV electric din Vietnam, care vrea să cucerească Europa şi SUA, dar deocamdată există doar digital

4 Noiembrie 2021, 14:44
Redacţia PiataAuto.md
Tranziţia la propulsie electrică oferă oportunităţi majore pentru apariţia de noi companii, care pot răzbate mai repede într-o lume până de curând dominată de companii gigante, cu istorii de decenii sau chiar secole. Dar, de rând cu oamenii vizionari, care chiar pot face lucruri fascinante, întotdeauna apar şi personaje suspicioase, care fie planifică din start escrocherii, fie pur şi simplu promit prea multe şi apoi se prăbuşesc sub greutatea propriilor planuri.
Un producător auto din Vietnam pare a fi undeva la mijloc între aceste două extreme. Îi spune VinFast şi a anunţat că va investi 400 milioane de dolari pentru a pune în producţie un SUV electric cu care vrea să cucerească Europa şi SUA, ba chiar toată lumea. SUV-ului electric îi spune VinFast e34 (da, sună ca şi codul de caroserie al renumitului BMW).
Ce e atât de deosebit la acest SUV, încă să susţină cumva promisiunile de dominaţie globală? Ei bine, cam nimic. A fost desenat de Pininfarina, ceea ce e frumos şi admirabil, dar Pininfarina de azi nu mai e cea din anul 1980, şi oricine e gata să plătească nişte bani e acceptat imediat la atelierul italian de azi. Iar când eşti un producător necunoscut din Vietnam, numele Pininfarina pe care să-l asociezi modelului tău, e exact de ce ai nevoie.
Maşina în sine e un SUV mic şi simplu ca bună ziua, cu bară de torsiune pe spate şi cu tracţiune doar pe puntea faţă. Un singur motor există acolo, care livrează 147 CP. Vientamezii promit o autonomie de până la 285 km în ciclu NEDC, acel ciclu super teoretic pe care deja aproape nimeni nu-l mai ia în serios. Cel mai probabil, în viaţa reală, SUV-ul ăsta va avea o autonomie de circa 150 km, dintre care mai scoatem vreo 30 de kilometri parcurşi cu alarma şi notificări că rămâi fără baterie, deci, cam puţină autonomie utilizabilă cu adevărat.
Acum vietnamezii, în planul lor de expansiune globală, au anunţat că vor aduce maşina asta pentru prima dată în carne şi oase la salonul auto de la Los Angelez, de la mijlocul lunii noiembrie. Până acum, s-au văzut doar imagini generate digital, şi un video care pare a fi filmat în studio cu un prototip în mărime reală. Iar în ultimele săptămâni, compania a publicat în Vietnam mai multe imagini despre care sunt cu prototipul în mărime reală, gata de startul producţiei. În Vietnam, compania asta a produs până acum două modele de maşinii propulsate cu motoare cu ardere internă, sub licenţă General Motors. Adică erau nişte modele pe platforme învechite, care erau adaptate şi produse local. Nici un model electric încă n-a fost produs.
Planurile producătorului din Vietnam cu acest modele electric sunt de-a dreptul cosmice, însă. Ei estimează că vor vinde până la 180 mii de asemenea SUV-uri numai în SUA! O cifră ambiţioasă e prevăzută şi pentru Europa. Şi toate astea chiar dacă preţul estimat al SUV-ului va fi de la 30,300 dolari în sus! Pentru câteva mii în plus, se pot cumpăra deja SUV-uri electrice mult mai mari în Europa, produse de mărci cu experienţă. Deci, promisiunea vietnamezilor pare şi mai ruptă de realitate.
Iar ultimul element în puzzle-ul suspiciunii e faptul că VinFast vrea imediat să se listeze la bursă în SUA, pentru a strânge sume imense drept investiţii. Au făcut-o şi alţii cu maşini electrice, înainte de a avea ceva produs. Dar şi dintre cei care aveau planuri mai realiste tot s-au mai dovedit a fi opţiuni greşite. În acest caz, însă, ori e o mare escrocherie, prea ambiţios ambalată până şi după standardele escrocilor, ori poate chiar avem de-a face cu cea mai vizionară şi ambiţioasă companie din Vietnam, pe care o subestimăm acum şi care ne va face pe toţi să-i îndrăgim acest SUV electric mediocru.
1
1,402
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!