Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Aşa ar putea arăta o Tavria modernă, renăscută ca model electric, în imaginaţia unui designer din Ucraina

29 Noiembrie 2021 - 13:23
Ilie Toma
Tavria a fost ultimul model conceput de uzina din Zaporojie, Ucraina, din perioada URSS şi cel mai probabil a fost şi cel mai reuşit. Dar au trecut ani buni de când el nu se mai produce, acum uzina producând câteva modele ale altor mărci pe baza unor contracte pe perioade determinate. Astfel, cei din Ucraina sunt nostalgici după automobilul simbol al industriei lor, iar atunci când designerul ucrainean Roman Priakdo a publicat viziunea sa asupra unei Tavria renăscute ca automobil electric modern, opinia publică din Ucraina a reacţionat cu ovaţii.
În primul rând, trebuie să recunoaştem că designerul a realizat o muncă foarte inspirată şi a reuşit să păstreze multe din formele şi detaliile definitorii ale Tavriei. S-au păstrat muchiile proeminente, s-a păstrat forma semi-acoperită a calandrului, cu nişe inferioare, pe lateral linia capotei e alta, dar o altă linie de pe aripi reproduce linia capotei modelului clasic. Chiar şi jantele au fost păstrate cu un stil similar.

Însă s-a mers mai departe în stilizarea maşini într-o manieră apropiată de cei de la MINI. Montanţii faţă şi cei laterali sunt vopsiţi în negru, la fel ca şi jantele, blocurile optice au elemente LED moderne şi o formă uşor modificată.
Posteriorul e mai depărtat de original, dar oricum păstrează o zonă vizuală comună a blocurilor optice şi zonei dintre ele. Creaţia lui Roman Priadko a stârnit atât de mult publicul urcrainean, încât a generat nenumărate comentarii ale oamenilor care au deţinut sau mai deţin o Tavria clasică, aceştia împărtăşindu-şi cât e de bună şi durabilă în timp, şi cât de eficientă este cu legendarul său consum mediu de 4.6 litri/100 km. Se pare că există exemplare care au multe sute de mii de kilometri parcurşi şi încă rezistă excelent, din cele spuse de proprietarii acestor maşini.
Aşa cum spuneam, viziunea designerului e ca noua Tavria să renască drept automobil electric modern, care ar face oamenii din Ucraina din nou mândri de industria lor. Designerul şi-a arătat disponibilitatea de a colabora fie cu uzina ZAZ, fie cu oricine ar dori să contribuie la renaşterea Tavriei. Şi la nivel practic şi ingineresc acest lucru ar fi posibil, or, în Ucraina în ultima perioadă a crescut enorm numărul atelierelor ce repară şi modifică automobile electrice până la cele mai sofisticate, iar de curând au apărut şi mai mulţi producători de motociclete electrice.
Foto: Ideea noi Tavria, stilizată şi în câteva versiuni adiţionale, cu bare de protecţie negre din plastic şi în aspect de mic crossover urban.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter