Banal şi durabil cândva, clasic şi impecabil acum: un VW Golf 2, cu parcurs mic, scos la vânzare cu preţ infim

14 Noiembrie 2021, 20:37
Ilie Toma
Volkswagen Golf Mk2 era la vremea sa unul din acele automobile banele şi accesibile oricui, dar care se bucura totodată de o reputaţie de fiabilitate şi durabilitate excepţională în timp. Bine desenat, confortabil şi practic, Golf Mk2 a rămas în istorie ca una din cele mai reuşite generaţii de Golf şi unul din cele mai bune modele VW din toate timpurile.
Dar, tocmai pentru că era atât de banal şi pentru că s-a produs timp de 9 ani în peste 6 milioane de exemplare, nimeni n-ar fi aşteptat că va veni o zi când exemplarele acestui model vor ajunge să nască pasiuni şi să fie căutate de colecţionari. Ediţii GTI au prins primele şi deja sunt vândute la preţuri mari. Cele obişnuite, însă, sunt căutate, însă adeseori se mai găsesc exemplare excepţional de bune, ale căror preţuri încă par incredibil de mici. Anume aşa e şi exemplarul despre care vorbim azi, şi care a fost scos la vânzare în Germania, în regiunea oraşului Bonn.
E un exemplar fabricat în 1988, şi e în motorizare de 1.3 litri cu injecţie, care dezvolta 55 CP şi 95 Nm. E una din motorizările incipiente pentru această generaţie de Golf, fapt care-i face preţul de azi şi mai atractiv.
E un Golf în culoare roşu Tornado, cu un interior de stofă cu linii gri şi albe. Aici, în habitaclu, totul pare de parcă maşina abia a ieşit din showroom acum câteva luni. Până şi planşa de bord pare conservată de minune, fără vreo cută sau crăpătură care să fi apărut de-a lungul anilor. Şi nu în zadar interiorul ăsta musteşte a nou. Pentru că maşina asta încă e atât de proaspătă, cum ar fi o maşină normală la 1-2 ani de exploatare!
Are doar 40,115 km parcurşi în cei 33 de ani de când a ieşit din uzină! Ah, da, pare aproape incredibil ca să fie adevărat, ne-am gândit şi noi iniţial. Dar am primit un dosar de imagini cu zeci de facturi ale acestui Golf, începând cu vara lui 1988, când a fost cumpărat, iar aceste facturi îi certifică toată evoluţia parcursului său!
În anul 1989, de exemplu, la service-ul de 1 an, maşina asta avea doar 1,212 km parcurşi. În 1990 — 2,343 km. În 1991 — 3,400 km, în 1992 — 4,661 km, în 1993 — 5,406 km şi tot aşa. S-au făcut vizite la service cu stricteţe, în fiecare an, iar în unii ani — o dată la doi ani, chiar dacă între schimburile de ulei treceau doar 1-3 mii de km! În 2005, de exemplu, maşina avea doar 14,212 km parcurşi. În 2009 — 15,391 km, iar în 2011 — 18,495 km. Următorii doi ani a mai făcut 12 mii km, în 2013 având 30,760 km. În următorii trei ani, până în 2016, cifra a crescut din nou mai lent, până la 35,684 km.
În 2018 — avea 36,188 km, iar în anul 2019 acest Golf a primit şi certificat de oldtimer în Germania, precum şi dreptul de a purta plăcuţe cu indicele H la sfârşit. În anul 2020 parcursul său documentat era de 37,521 km, iar acum, în 2021, aşa cum spuneam, el e de 40,115 km. Mai rar automobile cu atât de multe acte, care să certifice atât de consistent tot parcursul său de când e nou până în zilele noastre!
Iar starea mecanică a maşinii e impecabilă, pentru că, aşa cum se poate vedea mai sus, ea n-a stat vreo 10-20 de ani nemişcată pe undeva, ci a circulat în permanenţă câte puţin. Aşa că azi pur şi simplu urci, o porneşti, şi mergi oriunde doreşti, cu fiabilitatea legendară de care erau capabile acest VW-uri Golf.
Cât costă? Cât crezi că ar putea costa o asemenea maşină, atât de minuţios documentată şi păstrată, într-o stare atât de impecabilă? Încearcă să ghiceşti, pentru că, cel mai probabil, vei avea parte de o surpriză când vei afla preţul!
Ei bine, are un preţ simţitor mai mic decât am fi aşteptat, simţitor mai mic decât ar fi meritat să primească proprietarul său anterior, pentru grija cu care a tratat-o şi regularitatea cu care a deservit-o tehnic. Doar 3,999 euro e preţul cerut pe ea în Germania. Doar atât! Sincer, e un preţ de chilipir, derizoriu chiar. Iar faptul că maşina are certificat istoric în Germania o face mult mai capabilă de a fi acceptată drept vehicul istoric şi la importul în ţara noastră, beneficiind de condiţii mult mai speciale de import şi exploatare!
0
2,357
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!