Britanic, somptuos şi cu un V12 sub capotă: un Jaguar XJ12 cu parcurs infim, scos la vânzare în Germania

4 Noiembrie 2021, 21:03
Ilie Toma
Au fost vremuri în care mult mai multe maşini britanice aveau o graţie specială în ele, care le făcea adorate şi dorite. Chiar dacă aveau mult crom pe ele şi mergeau un pic spre opulenţă excesivă, acele modele reuşeau să nu alunece în kitsch, având o prezenţă magnifică. Iar unele din ele era atât de ambiţioase la ingredientele inginereşti, încât şi azi poţi admira cum de s-au încumetat oamenii ăia să pună, spre exemplu, un V12 imens pe un sedan Jaguar numai de dragul felului absolut echilibrat în care funcţiona motorul, nu neapărat de dragul puterii.
Jaguar are o tradiţie lungă de motoare V12, la care nu renunţase chiar şi în anii 80 sau 90. În anul producerii acestui Jaguar XJ, de exemplu, 1986, germanii scoteau o putere de 287 CP şi din motoare V8. Dar britanicii au considerat că e mai bine să aibă un V12 relaxat drept model de top, cu asemenea putere. Motorul ăsta era renumit pentru lipsa oricărei vibraţii simţite la interior. Era unul din acele motoare pe care chiar puteai pune o monedă în picioare, iar ea nici să nu cadă.
Ceea ce vedem aici e un Jaguar XJ din seria 3, adică din generaţia a 3-a. Pentru că e u XJ12, sub capotă avem un motor cu 12 cilindri, în formă de V. Are 5.3 litri cilindree şi scoate, aşa cum spuneam 287 CP. Această generaţie XJ a fost cea mai adorată şi cea mai de succes, dar în ipostaza de top cu motor V12 au fost produse în toată istoria numai 10,500 exemplare, şi asta chiar dacă s-a produs o perioadă foarte lungă de timp, între 1979 şi 1992.
Deci, ceea ce vedem aici e o raritate prin însăşi modelul şi motorizarea sa. Dar adevărata unicitate e faptul că acest Jaguar are doar 19,300 km parcurşi! Din păcate, însă, aparţinând unei familii şi nu unui singur proprietar, maşina nu are întregul dosar de acte pe care am vrea să-l vedem la un asemenea parcurs, care să-i certifice cifra incredibilă. A fost, însă, recent expertizată, unde i s-a confirmat că starea sa, a caroseriei, vopselei originale, a motorului şi tututor componentelor corespunde parcursul de 19 mii km şi vârstei sale.
Iar maşina e într-adevăr o bijuterie estetică. Exteriorul e lipsit de cusur, ba chiar are şi praguri comandate opţional pe atunci, ca un soi de kit mai agresiv.
La interior a fost bifat volanul sport de lemn, şi întreg habitaclul abundă în lemn, care s-a păstrat excelent până azi. Are doar o crăpătură pe uşa sertarului din faţa pasagerului.
Motorul său toarce la fel de echilibrat pe cât vorbesc legendele despre el. Cutia automată îl menajează la fel de relaxat. Cu alte cuvine, maşina asta se simte exact ca-n momentul când ieşea din showroom, acum 35 de ani! Şi e fascinant că-n cei 35 de ani, a reuşit să adune doar 19 mii km!
În mod normal, un asemenea Jaguar XJ12, cu asemenea parcurs, ar trebui să aibă un preţ usturător. Acest exemplar, însă, din cauza lipsurilor documentare din istoria sa, e vândut cu un preţ mult mai accesibil. Costă 24,900 euro, chiar dacă are 35 de ani, 19 mii km parcurşi, şi e unul din cele 10,500 exemplare din generaţia sa, cu motor V12, produse vreodată!
Cei care vor căuta o maşină sută la sută certificată, vor spune că aceasta nu li se potriveşte cerinţelor. Însă cei care caută o maşină de plăcerea sufletului, şi au o afinitate pentru aceste bijuterii britanice de cândva, cu siguranţă vor adora acest Jaguar XJ12 impecabil! În ambele cazuri, însă, maşina asta merită toată admiraţia şi fascinaţia!
0
1,889
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!