Crighton CR700W e motocicleta fascinantă, cu motor cu rotor de tip Wankel şi un preţ exorbitant

4 Noiembrie 2021, 16:01
Ilie Toma
În lumea auto, în prezent, nu există nici un model care să fie produs cu motorul Wankel, care să aibă un rotor în loc de cilindrii clasici, aşa cum avea Mazda RX-8. Totuşi, o companie de inginerie supremă în domeniul motocicletelor, Crighton Motocycles, e pe cale să aducă acest motor în lumea motocicletelor, creând o motocicletă cu performanţă supremă, care va avea un asemenea tip de propulsor.
Noua creaţie pe două roţi poartă numele de CR700W. De fapt, performanţa motocicletei e atât de impresionantă, încât dacă toate cifrele se vor adeveri la exemplarele produse în serie, ea ar putea deveni cea mai rapidă motocicletă din lume.
Are un motor de tip Wankel, după cum spuneam, care are 690 cm cubi. Acesta generează, însă, 220 CP la 10,500 rpm şi 142 Nm. Asta înseamnă un raport de 319 CP per litru, ceea ce depăşeşte până şi motocicletele din Moto GP.
Unul din avantajele motorului rotor e dimensiunea sa compactă şi greutatea mai mică. Întregul motor al acestei motociclete cântăreşte circa 24 de kilograme. Cutia de viteze cu 6 trepte cântăreşte 43 kg. Având şi un şasiu din aliaj uşor de aluminiu, întreaga motocicletă cântăreşte doar 130 kg!
Performanţele exacte ale acestei motociclete urmează a fi confirmate în scurt timp, dar producătorul o poziţionează ca una care ar trebui savurată doar pe circuit. Iar dacă ne gândim că un motociclist de 70 kg va conduce acest vehicul de 130 kg, oricum puterea imensă de 220 CP va însemna mai mult de 1 CP per 1 kg! Deci, Crighton CR700W are toate şansele să-şi respecte promisiunea de a deveni cea mai rapidă din lume.
Va fi construită, însă, în numai 26 de exemplare. Şi va costa de la 115 mii dolari în SUA în sus, fără a ţine cont de taxele locale şi costurile de transport. Deci, va fi şi una din cele mai scumpe motociclete din câte au existat vreodată în istorie!
0
1,904
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!