EDITORIAL: Chiar şi cei buni greşesc. Doi tineri din Chetrosu şi-au pierdut viaţa pe o motocicletă, fiind fără cască şi fără permis

25 Noiembrie 2021, 13:30
Ilie Toma
Un accident cumplit s-a produs astă noapte în satul Chetrosu din raionul Drochia, nordul Moldovei. Doi tineri pe o motocicletă, neavând nici permis de conducere, nici număr de înmatriculare, nici căşti de protecţie, aveau viteză prea mare pentru a se încadra într-o curbă, au ieşit în afara drumului, iar acolo au avut ghinionul de a da direct într-un parapet de beton. Au decedat pe loc, ambii, impactul nemailăsându-le vreo şansă de supravieţuire. „Ah, au găsit ce-au căutat, ei sunt de vină că n-au purtat cască, că cu urcat pe motocicletă neavând permis, că au gonit prin sat” — am putea spune. Dar este oare aşa?
Tinerii care şi-au pierdut viaţa sunt minori — unul de 16 ani, iar altul de 14. Putem noi oare să aruncăm întreaga vină pe doi tineri, spunând că doar ei sunt de vină? Câtă responsabilitate deplină putem cere de la o această vârstă? Probabil exact atât, cât implantăm, prin exemple proprii şi educaţie. Iar aici e o chestie în care vina începe să fie nu doar a unor copii, ci inclusiv a societăţii, în general. Cine le-a explicat vreodată acestor tineri ce înseamnă casca de protecţie, cu adevărat, cine le-a arătat poate exemple de protecţie oferită şi vieţi salvate? Cine le-a explicat vreodată ce înseamnă condus fără permis de conducere, care sunt riscurile adevărate, complete. Cine a încercat să-i îndrume pe o cale corectă, cum ar trebui lucrurile făcute corect? Şcoala? Familia? Poliţia poate? Societatea, în general?
Foto: Cască de studiu, provenită dintr-un accident real

Două lucruri ne-au motivat să scriem materialul despre acest eveniment sub formă de scurt editorial. Primul din cele două sunt comentariile de la colegii acestor tineri, publicate pe reţele sociale, care spun lucruri bune despre ei. Că au fost colegi buni pentru ei. Că au fost prieteni, oameni buni, în esenţă. Şi ăsta e un adevăr crud pe care trebuie să-l conştientizăm, ca societate: Nu mor doar cei răi, pe care putem cu uşurinţă să-i etichetăm. Nu doar cei răi greşesc. Greşesc şi cei buni. Uneori din zvăpăială tinereţii, pe care am avut-o cu toţii cândva sau poate o mai avem. Uneori din lipsa de conştientizare a gravităţii urmărilor pe care le pot avea anumite fapte. Iar conştientizarea se învaţă, prin educaţie, prin înţelegere, se învaţă de la alţii, ori, dacă ajungi să o înveţi pe propria piele, o înveţi prea dur, iar uneori poate fi ultima lecţie... Tocmai de asta întrebam mai sus, cine le-a explicat acestor tineri vreodată ceva de siguranţa rutieră, cine i-a îndrumat vreodată să conştientizeze?
Iar aici vine al doilea lucru care ne-a motivat la acest text. Ceea ce face Ministerul nostru de Interne în ultimele două săptămâni. Ministerul se ocupă cu glumiţe pe Facebook, anunţă şi amână campanii, după care le lansează într-un final. O campanie numită „Bună ziua”, de umblat, precum că, prin lume şi de zis bună ziua la oameni şi apoi de spus instructaje. Pozele publicate drept rapoarte sunt de prin benzinării, de prin magazine, de prin pieţe. Cu poliţiştii au umblat şi cei de la frontieră, şi alte câteva subdiviziuni. Lansări pompoase cu şefi la microfoane şi camere de luat vederi, pentru o campanie absolut lipsită de sens şi mai ales de efect real. Campania aia putea să se numească la fel de bine „Foaie verde” — acelaşi efect avea să-l aibă. Acţiuni sterile, fix de două săptămâni, care dau bine doar la PR pe Facebook şi atât. Şi între timp, tineri decedează în accidente rutiere cumplite. Poate era mai degrabă, dragă Minister, să adunaţi un set de mostre din accidente, vii, reale (volane, căşti, centuri, alte elemente) şi să mergeţi în şcoli, pentru a ajuta aceşti tineri să conştientizeze fapte utile cu adevărat? Nu, nu să-i adunaţi doar pe toţi ca la careu, cum aţi mai făcut, să le ţineţi un discurs şi să le daţi pliante, ci să interacţionaţi cu ei, să le arătaţi lucruri realiste, care produc impresie adâncă. Poate era cazul să le spuneţi cum se fac corect lucrurile? Poate era cazul în comunicatul de azi despre aceşti tineri să nu vă adresaţi doar părinţilor să-şi supravegheze în permanenţă copiii şi să le comunice despre consecinţe, dragă Poliţie? Adică aruncaţi toată povara în vina părinţilor, în timp ce voi vă ocupaţi cu „Bună ziua” prin ţară şi faceţi poze pentru raportare de reţele sociale? Faceţi apel doar la părinţi, mulţi dintre care ştiţi prea bine că nici nu sunt alături de copiii lor, lăsându-i în cel mai bun caz în grija unor bunici în vârstă, ei fiind nevoiţi să ia calea străinătăţii din motive bine cunoscute?
Foto: imagine din campania recentă Bună ziua a MAI

Fireşte, toţi părinţii purtăm responsabilitate faţă de educaţia copiilor. Dar contrastul e prea mare dintre tragediile reale ale satelor, lipsa educaţiei în şcoli despre siguranţa rutieră şi dintre campanii absolut sterile gen „Bună ziua” ale celor din Minister, presărate pe deasupra şi cu glumiţe absurde. Poate e cazul să treceţi la nişte acţiuni mai consistente, dragă poliţie şi minister, să gândiţi vizionar pe 5, 10, 20 de ani înainte, nu pentru două săptămână de dat bună ziua? Aici, totuşi, aveţi viaţa oamenilor în apărare.

Odihniţi-vă în pace, tinerilor. Iertaţi-ne pe noi, ca şi societate, că nu v-am făcut să înţelegeţi lucruri importante la momentul potrivit
1
1,732
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!