Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Femeia de peste 60 de ani, care îşi conduce camionul Mercedes şi motocicleta sa peste tot în jurul lumii

7 Noiembrie 2021 - 11:06
Redacţia PiataAuto.md
Ce fac oamenii de peste 60 de ani pe care-i cunoşti, cât de activi sunt? Cum ai vrea să fii tu la 60 de ani, ce ambiţii ai vrea să ai atunci? Ei bine, femeia asta din Germania, pe nume Gabriele Gerner-Haudum, e unul din acei oameni care nu îmbătrânesc niciodată, datorită unui spirit curajos şi dornic de permanentă mişcare. Gabrielle îşi conduce camionul său clasic Mercedes-Benz, are şi o motocicletă, şi a reuşit să vadă cam toată lumea în ultimii ani. Apropo, de curând, în luna septembrie, a trecut şi în România.
Gabriele locuieşte în Munchen şi a muncit o carieră lungă în design, fotografie, grafice pentru producţie de cărţi, iar în urma experienţelor ei a scris chiar ea o carte, fiind susţinută de National Geographic. Soţul ei e IT-ist şi avea un job fix cândva, dar acum, pentru că în cele mai multe călătorii o însoţeşte pe Gabriele, lucrează de la distanţă. Cei doi sunt împreună de peste 35 de ani.
Gaby, cum îi place să i se spună, menţionează că dorinţa de călătorii şi mişcare i se trage de la lipsurile din copilărie. Pentru familia sa, destinaţia cea mai îndepărtată era un lac de lângă Berlin. Iar ea, fiind copil, mergea acolo, dar visa că într-o zi va ajunge în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei.
După mulţi ani de muncă staţionară în Munchen, acolo unde se stabilise, atunci când a ajuns la o vârstă de peste 40 de ani, şi-a zis că ar fi cazul să-şi pună în aplicare visele. Avea o motocicletă şi călătoriseră cu soţul ei în mai multe expediţii de câteva săptămâni. Apoi au decis să meargă în Africa, pe coasta de vest, s-o treacă împreună. A fost o experienţă care i-a trezit pasiunea de altă dată şi a convins-o că ar avea nevoie de un camion, ca să poată face următoarele călătorii în condiţii de mai mult confort.
Au căutat online ce variante raţionale ar putea găsi. Au găsit în final un camion Mercedes LA 911, unul din cele mai renumite camioane la nivel global, produs de Mercedes din 1959 până în 1995! Într-atât de durabil şi bun a fost!
Foto: Camionul Gabrielei (stânga), alături de un Unimog (dreapta)

Gaby spune că ea era decisă din prima zi să-şi conducă ea camionul, spărgând stereotipurile că femeile n-ar putea face asta. Ea şi soţul ei şi-au pregătit camionul de expediţii lungi, făcându-i mentenanţa necesară pe suspensii şi motor, dar şi conturându-şi casa de la bordul acestui camion. Apoi, Cristian, soţul ei, şi-a schimbat jobul ca să poată lucra la distanţă şi cei doi au pornit să exploreze Asia.
Imagine: traseul celor doi soţi, la bordul camionul Mercedes LA 911

A fost o călătorie de 50,000 km cu camionul lor. Au trecut prin peste 20 de ţări şi toată experienţa lor din Asia a durat 540 zile, deci cam un an şi jumătate.
Camionul lui Gabriele în Cambodia, Asia

A fost călătoria vieţii pentru ea. De îndată ce au intrat în Asia, i-a cuprins o senzaţie de pustietate şi aventură ireală, parcă, pentru lumea noastră. Dar era exact ce-şi doreau.
Camionul le oferea casa de bord, iar ei aveau o regulă: se descălţau când urcau în compartimentul spate în casă. Aplicau regula asta şi pentru vameşii de la tot soiul de frontiere, iar cu unii au fost nevoiţi să se certe pentru ca să le impună această regulă, dar în final aceştia ori o respectau, ori erau exasperaţi şi-i lăsau să treacă fără mare controale. Pentru ei, însă, era important, să-şi menţină curăţenia în casă, chiar dacă era mică şi construită pe un camion.
Au învăţat să fie deschişi în comunicare cu localnicii, oriunde ar fi ajuns. Asta e cheia să ai parte de experienţe mai plăcută, zic ei. Şi trebuie să te debarasezi de percepţiile vechi şi să crezi că totul trebuie să fie la fel şi-n alte părţi ale lumii. Trebuie să fii tolerant faţă de alte culturi, alte uzanţe. Iar camionul lor verde a atras nenumăraţi oameni pe oriunde ar fi trecut. De multe ori întrebările sunt aceleaşi — de unde vii, de când călătoreşti, de ce călătoreşti şi câţi copii ai. Cuplul nu are copii, dar Gabriele spune că la un moment dat a început a spune că are doi, pentru că-n majoritatea ţărilor asiatice mai la est de Turcia, ţi se spune că trăieşti fără nici un sens în viaţă dacă nu ai măcar un copil.
După ce a revenit din călătoria ei asiatică, Gabriele a publicat o carte, susţinută de o editură germană şi de National Geographic. Au urmat şi alte călătorii, mai scurte, dar cât se poate de frecvente.
Când nu călătoreşte, poate fi găsită în Munchen. În unele călătorii mai scurte se aventurează în continuare cu motocicleta, chiar dacă are peste 60 de ani. De curând a făcut o călătorie până în estul Europei, trecând prin România la bordul motocicletei ei BMW. Era prima dată pentru ea când vizita această ţară, pe care a declarat-o imediat drept una frumoasă.
Foto: Gabriele Gerner-Haudum, cu motocicleta sa, în România

Se simte la fel de tânără şi aventurieră, zice ea, iar lumea încă mai aşteaptă să fie descoperită de ea. Nu, nu s-a săturat deloc să pribegească prin lume, dimpotrivă, se gândeşte tot mai mult la noi provocări mai mari şi mai de durată. Pentru că unii oameni pur şi simplu refuză să privească în calendar şi refuză să lase tinereţea să plece din spiritul lor!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter