În Ucraina a fost descoperit un prototip ZAZ din anul 1973, cu tracţiune faţă, construit în trei exemplare

19 Noiembrie 2021, 17:36
Redacţia PiataAuto.md
Vecinii noştri din Ucraina au descoperit într-un garaj cu maşini de colecţie un exemplar neştiut de ZAZ, de la sfârşitul anilor ’70, numit Perspectiva. Această creaţie e un prototip al designerilor din Ucraina din acei ani, care pregăteau deja un succesor pentru clasicul ZAZ 968M şi e curios faptul că ei au încercat să păstreze o caroserie similară de sedan cu două uşi, în timp ce aveau deja intenţia de a trece la tracţiunea pe puntea faţă şi la motor poziţionat sub capotă, spre deosebit de motorul poziţionat în spate şi tracţiunea spate a lui ZAZ 968M.
Inginerii au construit doar 3 exemplare de ZAZ Perspectiva, toate deosebindu-se un pic între ele ca şi design exterior, mai ales la formele blocurilor optice şi a calandrului. Deci, se poate spune că fiecare a fost unic, dar, de fapt, până azi a supravieţuit doar acest exemplar, aflat în colecţia din Ucraina, deci el e chiar singurul ZAZ Perspectiva.
De asemenea, e la fel de curios că acest prototip poate fi considerat precursorul lui ZAZ Tavria, despre un exemplar al căruia din Chişinău am scris de curând. Atât conceptul Perspectiva, cât şi modelul de serie de mai târziu Tavria cu siluetă de hatchback, aveau acelaşi indice 1102.
Prototipul ZAZ Perspectiva avea şi nişte date tehnice interesante. Cântărea doar 700 kg, iar motorul cu care erau echipate prototipurile era unul de 1.0 litri, în 4 cilindri.
Totuşi, forma de caroserie a Perspectivei n-a mai ajuns în producţie, în final ZAZ 968M reţinându-se încă foarte mulţi ani pe linia de asamblare, iar produsul nou devenind acea Tavria pe care o cunoaştem mulţi dintre noi, ai cărei parametri tehnici erau deja în pas cu timpul de atunci, maşina concurând în segmentul lui Ford Fiesta şi VW Polo şi indicând un consum mediu de 4.6 litri/100 km.
Foto: ZAZ Tavria, modelul de serie care a derivat ulterior din conceptul Perpectiva
0
6,733
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!