Odată cu scumpirea gazului natural în Moldova, a crescut brusc şi preţul metanului la staţiile de alimentare

10 Noiembrie 2021, 07:48
Redacţia PiataAuto.md
Subiectul gazului natural e unul tot mai dureros în Moldova. După ce negocierea unui nou contract cu Gazprom a fost tensionată la maxim, iar preţul agreat a fost unul aproximativ dublu decât anterior, ieri Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat şi tariful pentru consumatorii casnici finali, în valoare de 11.08 lei/m3, inclusiv TVA (circa 0.55 euro/m3). Odată cu asta, inevitabil şi gazul metan pentru automobile s-a scumpit, tot mai multe staţii de alimentare din Moldova făcând deja modificările de preţ la panouri. Unele staţii au anunţat preţ de 12.80 lei pentru un metru cub, însă noi am surprins azi dimineaţă un preţ afişat la panou de 14.00 lei pentru un metru cub de gaz metan!
Scumpirea gazului metal la staţiile de alimentare este inevitabilă, întrucât e vorba de acelaşi gaz venit prin conducte de la Gazprom, doar că e pompat în rezervoarele automobilelor sub formă comprimată, de unde şi denumirea de gaz natural comprimat, abreviat drept CNG în engleză. Acest tip de gaz e unul din cele două folosite de automobile, alături de gazul petrolier lichefiat (GPL), şi era preferat de mulţi taximetrişti datorită eficienţei în consum, iar în anumite perioade mulţi producători auto, precum VW, Opel sau Mercedes, aveau şi motorizări dedicate, care rulau şi pe CNG, fiind livrate astfel din uzină.
Acum, însă, preţul atât de mare al metanului la pompă va determina o atractivitate simţitor mai mică a acestui tip de gaz în raport cu GPL-ul. Şi dacă cel mai ieftin combustibil folosit de taximetrişti până acum s-a scumpit atât de drastic, ne putem aştepta inevitabil la un salt simţitor şi în preţurile acestor servicii în Moldova.
0
4,254
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!