Un francez va participa la raliul Dakar cu o Niva clasică, în memoria tatălui său, care a făcut acelaşi lucru în 1982

3 Noiembrie 2021, 14:51
Ilie Toma
Începând cu anul 2021, raliul Dakar are o categorie aparte de automobile participante, care a reaprins pasiunea pentru modelele legendare, întrucât acolo pot concura modele care au participat în trecut la acelaşi raliu. Nu e neapărat să fie vorba de acelaşi exemplar, poate fi unul diferit, dar e important ca modelul să fi participat măcar la o ediţie în trecutul mai îndepărtat al raliului.
Această nouă categorie i-a făcut, spre exemplu şi pe doi elveţieni să-şi anunţe participarea cu o Niva, iar apoi uzina AvtoVAZ a anunţat că-i susţine în mod oficial. Şi asta pentru că-n anii de demult, foarte multe exemplare Niva au participat la Dakar, multe echipe mici obţinând pentru prima dată şansa de a cumpăra un offroader mult mai ieftin, care se dovedise a fi şi capabil, şi durabil în condiţiile Dakar-ului. Aşa că au fost ani la rând când Nivele făceau performanţă acolo, chiar dacă n-au obţinut nicio victorie. Iar acum o altă echipă, din Franţa, anunţă că va participa la următoarea ediţie cu o Niva, iar istoria asta e plină de emoţie şi pasiune!
E vorba de francezul Romain Grabowski şi copilotul său, care vor conduce o Niva ce-i aparţine lui Romain. În 1982, tatăl lui Romain, Denis Grabowski, împreună cu copilotul Philppe Cheron, au decis să formeze o mică echipă şi să participe la cel mai dur raliu al planetei, Paris-Dakar. Au cumpărat în 1981 o Niva cu reducere de la dealer-ul Lada, întrucât uzina rusească îşi oferea astfel susţinerea pentru micile echipe, au vopsit-o în culori frumoase, şi au pregătit-o de raliu.
Aşa că cei doi au urcat la bord şi au pornit în vâltoarea raliului cu acea Niva în 1982. Maşina a funcţionat ireproşabil până în Mali, pe continentul African, unde o defecţiune simplă la sistemul de combustie i-a scos din cursă, pentru că nu aveau cu ce să o repare. Raliul se încheiase cu un eşec pentru cei doi francezi, atunci, iar Niva a rămas în Africa. Tatăl lui Romain a mai încercat să participe mai târziu la Dakar, la alte ediţii, şi abia peste câţiva ani Niva a putut fi adusă acasă în Franţa.
Foto: un articol din 1982 despre evoluţia celor doi francezi cu Niva la Dakar

Romain îşi aminteşte că mulţi ani din copilăria sa, Niva stătea în garaj, iar tatăl său îi povestea despre raliul de la Dakar, despre Africa, şi despre cât de bună e, de fapt, maşina. Tatăl său a adorat Niva cu tot sufletul, zice Romain, şi i-a inspirat aceeaşi dragoste şi lui, încă de mic copil. Şi e o dragoste care durează până în prezent.
Foto: Romain Grabowski, verificând uleiul la Niva

Şi asta pentru că la începutul anilor 2000, Niva le-a fost furată din garaj. A fost o lovitură grea pentru familia lor, tatăl său fiind mâhnit toată viaţa din cauza asta, întrucât poliţia franceză nu a mai găsit vreodată maşina. Aşa că acum 5 ani, când tatăl său era în ultimele sale ore în viaţă, Romain i-a promis că va readuce Niva de la Dakar în garajul familiei.
Au urmat un an şi jumătate de căutări, însă Niva originală aşa şi n-a fost găsită. Romain a decis să caute în Rusia o Niva identică, fabricată tot în 1981, pe care s-o cumpere şi s-o restaureze încât să arate identic cu cea a tatălui său. Avea fotografii, avea amintiri, avea totul. A găsit maşina, a importat-o în Franţa şi a făcut ceea ce şi-a propus, recreând Niva familiei sale.
Însă încă în 2020, Romain spunea că visează nu doar s-o ţină în garaj, ci s-o pregătească de Dakar şi să participe odată cu ea la celebrul raliu, în memoria tatălui său. Nu e important să ajungă primul, dar ar fi frumos să poată sfârşi cu succes raliul, ducând la bun sfârşit ceea ce n-a reuşit tatăl lui să facă!
Şi acum, în 2021, Romain îşi ţine promisiunea şi a aplicat pentru participarea la următorul Dakar din ianuarie 2022, fiind deja şi acceptat. E entuziasmat, dar în acelaşi timp e în pregătiri intense, pentru că de această dată el trebuie să fie pregătit de orice situaţie atipică ar putea surveni în cale. Chiar dacă maşina e una din 1981, ea a fost pregătită profesionist de o asemenea competiţie de motorsport, or, Romain are şi el experienţă încă de la tatăl său, dar şi în cariera sa profesională.
E cert, însă, că pentru Romain urmează şansa vieţii sale de a-şi duce la bun sfârşit promisiunea şi de a-şi onora frumos tatăl, pasionat de Niva şi de Dakar! Cu siguranţă tatăl lui Romain, ar fi mândru de fiul său!
0
1,402
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!