Un rar Daimler DS420, model folosit de casele regale din Europa, surprins în Chişinău

14 Noiembrie 2021, 08:45
Redacţia PiataAuto.md
Unul din cele mai fastuoase şi mai rare automobile din lume, un Daimler DS420, a fost surprins acum câteva zile pe străzile Chişinăului, rulând agale pe strada Grenoble. Maşina cu volan pe dreapta era condusă de un şofer care părea foarte concentrat la traficul din faţa sa, având ca pasager un bărbat de vârstă ceva mai înaintată.
Maşina surprinsă în din Chişinău are plăcuţe de înmatriculare din Elveţia, din cantonul St. Gallen. Starea ei pare a fi una foarte bună şi autentică şi deocamdată nu putem spune cu siguranţă dacă a fost importată în ţara noastră pentru rămâne în mâinile unui colecţionar local sau nu.
Daimler DS420 e un automobil britanic, produs de compania Daimler Company, achiziţionată în anul 1960 de către Jaguar, motiv din care şi multe Jaguar-uri mai târzii, cu accente luxoase, aveau componenta Daimler în ipostazele unor modele. Modelul DS420 a fost lansat în anul 1960 şi a fost produs timp de 32 de ani, până în 1992. Maşina avea un motor de Jaguar sub capotă, de 4.2 litri, care dezvolta doar 165 CP, însă cuplul era mai generos, de 309 Nm. Cutia era una automată cu 3 trepte.
Foto: Un Daimler DS420 din ultimii ani de producţie, cu alt tip de bară de protecţie

A fost un model conceput pentru a fi mare şi luxos, dar în acelaşi timp era cu circa 10 cm mai mic decât Rolls-Royce-urile vremii, fiind şi cu 300 kg mai uşor, deci apela către cei ce voiau nu tocmai să pară că aruncă banii fără socoteală. Aşa că foarte multe case regale din Europa au vrut să fie văzute că aleg o alternativă ceva mai puţin scumpă şi l-au cumpărat, printre ele numărându-se casa regală a Marii Britanii, Suediei, Danemarcei şi Luxemburgului, unele din ele mai folosind acest model şi azi, deşi nu se mai produce de aproape 30 de ani.
Modelul a fost popular şi printre companiile mari care voiau să-şi alinte şefii, printre hotelele de lux, companiile de închirieri a limuzinelor cu şofer şi chiar birouri de servicii funerare.
Preţurile de azi variază foarte mult în funcţie de istoricul şi starea maşinii. O maşină folosită cândva drept chirie de limuzine, mai puţin dotată, poate fi cumpărată cu preţuri de câteva mii de euro până spre 20,000. Cele mai dotate, cu pare şi cea observată în Chişinău, aflate în mâini private sau la casele regale, pot avea preţuri duble şi chiar triple.
Daimler DS420 este şi unul din cele mai rare automobile produse vreodată, în cei 32 de ani de carieră fiind asamblate doar 4,141 automobile şi alte 903 şasiuri pentru diverse modificări atipice.
Sursa foto Daimler DS420 în Chişinău: Facebook / grupul Old Cars Moldova / Billy Martin
0
5,735
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!