(VIDEO) Aceasta e o Lada neştiută, cu motor cu rotor Wankel de 120 CP, care se livra serviciilor speciale

22 Noiembrie 2021, 19:25
Redacţia PiataAuto.md
Modelele Lada sunt cunoscute multora dintre noi şi cu toţii ştim că toată gama de modele clasice e construită platforma achiziţionată de la italieni a lui Fiat 124, dar şi că ulterior sovieticii au mai dezvoltat şi alte motoare cu construcţii derivate. Însă pe lângă motoarele obişnuite, au existat şi exemplare care aveau motoare de tip Wankel, cu rotor, după principiul celor folosite şi de Mazda pe modelele RX! Da, Lada cu motor Wankel!
Uzina VAZ a format un întreg departament în anul 1973 ca să studieze şi să dezvolte aceste motoare. La început, s-au produs 50 de exemplare cu un prim motor simplu, cu o secţiune, dar acel propulsor a fost atât de nereuşit, încât în timp de un an 49 dintre ele s-au defectat ireversibil, proprietarii primind motoare normale în loc.
Au mai urmat alte versiuni şi tentative experimentale, până când cei de la VAZ au lansat în anul 1979 un motor cu două secţiuni, care însumau 1,100 cm cubi. Motorul dezvolta 120 CP şi 150 Nm, iar asta era simţitor mai mult decât orice alt propulsor de serie pus pe modele Lada pe atunci. Motorul se tura mai pofticios şi făcea Lada mai dinamică, aşa că, după ce testele au arătat că fiabilitatea era deja mult mai bună datorită unei construcţii perfecţionate, Lada a început să producă modele obişnuite pe dinafară, dar echipate cu acest motor rotativ de 120 CP, care erau furnizate în mare parte serviciilor speciale secrete
Au fost produse puţine asemenea exemplare cu motor rotor, iar până azi au supravieţuit şi mai puţine. În video-ul de mai jos, însă, e tocmai o asemenea Lada 2103/1500, echipată cu un motor de 120 CP. Video-ul conţine o parte introductivă cu istorie dar şi secvenţe de condus, în care acest motor rar poate fi auzit în acţiune! Poţi include şi subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
1
13,722
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!