(VIDEO) Acesta e Sleipnir 8x8, cel mai capabil autobuz actual din lume, care poate înainta şi pe gheţari

26 Noiembrie 2021, 13:32
Redacţia PiataAuto.md
Acest autobuz a apărut din necesitate, nu doar din dorinţa de a crea ceva mare şi capabil. E un exemplu unde forma şi ingineria a fost creată pentru a îndeplini funcţiile strict necesare pentru înaintare în condiţii foarte speciale. Îi spune Sleipnir şi e cel mai capabil autobuz din lume, fiind creat în Islanda.
Islanda are un relief cu totul deosebit de alte regiuni ale lumii, întreg solul său fiind format din rocă vulcanică, trecută prin tot soiul de metamorfoze de-a lungul mileniilor. În centrul şi sud-estul ţării sunt regiunile la cea mai mare altitudine, multe dintre care sunt greu de atins, întrucât nu există drumuri propriu-zise, iar construcţia lor n-ar fi foarte logică, întrucât nu există oraşe sau măcar mici localităţi pe acolo. Totuşi, în ultimul deceniu Islanda a cunoscut o creştere enormă a numărului de turişti, aşa că unul din oficiile locale de turism s-a gândit că ar fi nevoie de vehicule mai speciale, cu care să se ajungă mai departe în interiorul ţării, printre gheţari şi teritorii pustii.
Anterior, se foloseau versiuni modificate ale unor microbuze mari, de la cele germane la cele americane. Atelierele islandeze le puneau roţi imense de offroad, punţi ranforsate şi gardă la sol mărită, modificând uneori şi rapoartele diferenţialelor, pentru ca acestea să poată înainta mai uşor în condiţiile ţării. Dar Sleipnir, e cu totul altceva, fiind un vehicul dintr-o cu totul altă ligă şi de capacităţi cu care puţine vehicule în lume ar putea concura.
În primul rând, sarcina principală pusă pe seama inginerilor islandezi a fost să creeze un vehicul care să poată trece peste crevase de gheţari de până la 3 metri, fără a se prăbuşi şi cavităţile acestora sau a rămâne blocat, fără aderenţă. Tocmai de asta a şi fost aleasă formula de 8x8, cu patru punţi motrice şi roţi imense, dar şi o geometrie calculată pentru a putea trece acele crevase întâlnite în zonele cu gheţari din Islanda. Roţile au circa 2 metri înălţime, cu un diametru al jantei de 78 de ţoli. Apropo, numele de Sleipnir vine de la un personal mitologic islandez, care era un soi de cal cu 8 picioare.
Pe lângă asta, vehiculul trebuia să fie un autobuz, cu scaune pentru turişti şi un vizor cât mai bun la peisajele din jur. Aşa s-a ales Sleipnir şi cu zone vitrate mari, cu 48 de scaune la bord şi chiar cu o toaletă funcţională în spate.
Dar, la origine e un şasiu de pe un camion de pompieri din SUA. Ulterior, însă, toate structura vehiculului şi toate construcţia finală a fost făcută sau asamblată în Islanda. Partea frontală exterioară, împreună cu planşa de bord interioară şi comenzile pentru şofer, sunt preluate de pe un Volvo FMX. Scaunele de interior sunt produse în Spania.
Motorul diesel, care propulsează acest monstru, e unul de origine Caterpillar, de model C18, şi are 800 CP şi 3,000 Nm. Pentru că merge în zone atât de izolate, Sleipnir are şi un rezervor pe măsură, de 900 litri. De fapt, sunt două rezervoare unite într-un sistem comun. Motorul e cuplat la o cutie de viteze automată, cu 7 trepte, de origine Allison.
Roţile au sistem de monitorizare a presiunii, dar şi de descreştere şi creştere a presiunii, lucru absolut necesar în zonele de gheţari, unde se circulă cu presiune joasă.
Partea şi mai incredibilă e că acest vehicul e construit deocamdată într-un singur exemplar, de către omul care e şi proprietarul actual al acestui vehicul, care se prezintă drept Valti. Din 2015 până în 2017 construcţia lui a avut loc în atelier, după care încă doi ani vehiculul a fost testat şi îmbunătăţit, pentru abia spre anul 2020 să poată fi oficial lansat în misiunile sale turistice. Aşa că Sleipnir e abia la începutul aventurilor sale de cucerire a teritoriului Islandei, iar dacă ajungi vreodată pe acolo, cu siguranţă vei dori o călătorie de traversare a zonelor glaciare cu Sleipnir.
Vezi mai jos un video cu Sleipnir în acţiune. Video-ul e în islandeză, dar poţi include subtitre profesioniste în engleză sau traduceri automatizate în alte limbi.
0
2,335
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!