(VIDEO) Acesta e Ural 4320 Uragan 8x8, cel mai capabil camion actual din Rusia

19 Noiembrie 2021, 15:17
Redacţia PiataAuto.md
În perioada URSS, camioanele Ural erau considerate a fi printre cele mai capabile la înaintare în condiţii dificile, printre cele mai durabile la suprasolicitări şi totodată suficient de rezistente încât să poată fi exploatate şi în cele mai extreme geruri din Siberia, şi în condiţiile aride ale stepelor din Kazahstan. Iar imaginea asta venea cu adevărat din nişte caracteristici fenomenale, implantate în aceste vehicule. Nu, nu erau cele mai puternice sau cele mai sofisticate — nici pe departe. Pe alocuri erau chiar simpliste în construcţie. Dar, în condiţiile în care operau, simplitatea era un mare avantaj. Şi existau o mulţime de versiuni, cu multiple punţi şi tracţiune pe toate punţile.
Foto: un model de Ural clasic, produs din 1977 încoace

Dar ce se întâmplă în zilele noastre? Se produc oare şi astăzi camioane Ural, în general? Da, se produc, şi există chiar foarte multe variaţii de modele, unele dintre ele încercând a cuceri şi o nişă a camioanelor de traseu, cu modele cap tractor, inclusiv pentru transporturi agabaritice. Dar am fost intrigaţi să aflăm care ar fi azi cel mai capabil camion Ural, cu 3 axe de exemplu, şi tracţiune 6x6, să aflăm dacă există şi azi un asemenea tip de camion în producţie.
Foto: unul din camioanele Ural moderne pentru traseu

Din nou, am aflat că există, ultimul model, numit Ural Next, fiind lansat în producţie în anul 2015, pe baza şasiului modelului 4320, produs din 1977 încoace. Ural Next are versiuni 4x4, 6x4, în care doar punţile spate sunt motrice, şi există şi o versiune 6x6. Dar chiar cei de la uzina Ural ne-au recunoscut că, de fapt, cel mai capabil camion Ural din zilele noastre, e produs de o companie din Siberia, care primeşte camioanele noi în atelierele lor, le dezmembrează din nou, şi le adaugă încă o punte, transformându-le în camioane cu formula 8x8, în care există patru punţi şi toate patru sunt motrice!
Compania siberiană se află în oraşul Omsk din Rusia, şi are numele de Tehnoservice. Abia în anul 2020 ea a lansat această versiuni de camion Ural 8x8 de care vorbim azi, numind-o Uragan. Camionul se bazează pe modelul clasic Ural 4320, cel lansat în anul 1977 de care vorbeam mai sus!
Foto: procesul de convertire a Uralului 4320 într-un camion cu 4 axe în Siberia

Aşadar, compania siberiană mai adaugă o punte viratoare, cu diferenţial blocabil, transformând camionul în cel mai capabil Ural al zilelor noastre, cu 8 roţile motrice. Pot exista tot soiul de configuraţii ale camionului final, de la şasiu simplu până la benă basculantă, cisternă, macara sau compartiment închis pentru transport de oameni.
Un asemenea camion poate primi unul din două motoare diesel disponibile, concepute şi ele de mulţi ani în urmă. Sunt atât de simple în construcţie, încât au două valve pe cilindru, injecţie simplă şi aspirare naturală. Primul e un V6 de 11.2 litri, care dezvoltă 180 CP şi 667 Nm. Mult mai solicitat, însă, e un motor cu construcţie similară, dar care are 2 cilindri în plus — un V8 de 14.9 litri, care dezvoltă 240 CP şi 883 Nm.
Cutia de viteze, apropo, e una manuală, în 5 trepte, însă există şi demultiplicator de cuplu. Numărul mic de trepte uşurează operare în condiţii dificile, iar mai mult de 80 km/h un asemenea camion oricum nu depăşeşte. Există diferenţiale blocabile şi, datorită faptului că filtrul de admisie e separat, poziţionat mai sus, orice camion Uragan poate aborda ape de până la 2 metri adâncime. Cu condiţia ca ce de la volan să fie îmbrăcat în combinezon impermeabil, fireşte, sau să nu se plângă de mici incomodităţi.
Ceea ce poate face acest camion, mai ales în mâinile unui şofer iscusit, e extraordinar însă. Practic, se poate aventura prin cele mai dificile drumuri ale Siberiei, fie că e vorba de noroi sau mlaştini, fie că e vorba de zăpadă. Şi e capabil să transporte o sarcină utilă de 20 tone în timp ce înaintează prin asemenea condiţii dificile.
Şi ştii care e partea cea mai surprinzătoare? Acest camion despre vorbim azi, Ural 4320 Uragan 8x8, are un preţ pur şi simplu incredibil de mic. Deci, camionul ăsta, cumpărat de la uzina Ural, apoi desfăcut în Omsk, reasamblat înapoi cu o punte motrice în plus, costă azi de la 3.5 milioane de ruble în formă de şasiu, deci cam 42,200 euro! Pentru un camion 8x8, convertit manual! Am verificat acest preţ incrdibil chiar cu compania siberiană şi ne-au confirmat că au chiar în acest moment un asemenea camion cu şasiu brut de vânzare, abia finalizat, care e vândut exact cu 3.5 milioane de ruble! Cea mai sofisticată interpretare, cu macara, nu trece de 5.8 milioane, adică de 70,000 euro. Toate celelalte forme şi interpretări sunt mai ieftine de atât, majoritatea în zona a 43-50 mii euro, cât costă azi un SUV obişnuit un pic mai mare prin părţile noastre!
Ei bine, mai jos e unul din puţinele filmuleţe cu experienţe de condus a acestui camion 8x8, făcut de un youtuber din Rusia. E un video mai brut, în ecuaţie apare şi un angajat al Ural care-l învaţă cam condimentat cum să apele pedala până în podea, că altfel nu merge camionul, dar e totodată un video mai recent, unde acest camion poate fi văzut în acţiune. Dacă ai nevoie de subtitre, le poţi include din setările player-ului.
0
19,435
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!