(VIDEO) Acesta e camionul electric Coolon, creat în Ucraina, care va costa 16 mii dolari SUA

8 Noiembrie 2021, 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Vecinii noştri din Ucraina păşesc tot mai încrezut spre electromobilitate, prin anunţarea a noi şi noi creaţii electrice. Dacă acum câţiva ani, Ucraina era renumită că a descusut construcţia majorităţii modelelor de automobile electrice şi meşterii de acolo pot repara mult mai ieftin şi mai precis orice electromobil, acum această experienţă începe a fi materializată în vehicule electrice de concepţie proprie. Unele din ele sunt mai ambiţioase şi cu ţinte globale, precum motocicletele electrice despre care vorbeam acum câteva săptămâni. Altele, însă, par de-a dreptul bizare, cel puţin la prima vedere. E şi cazul camionul electric despre care vorbim azi.
Acest camion are şi o denumire ciudată — Coolon — care poate sună bine în engleză, de la jocul de cuvine Cool şi On, dar în română aminteşte de părţi ale anatomiei mai degrabă. Construcţia camionului e una extrem de simplă, iar ucrainenii spun că platforma lui este una modulară, putând fi adaptată la mai multe lungimi de ampatament.
Efectiv, camionul înseamnă un şasiu cu roţi şi o suprafaţă plată, cu o cabină rectangulară. Pe suprafaţa plată va putea fi montat un compartiment de încărcare sau orice altceva se va dori. Cabina este o structură efectiv sudată simplist, cu elementele comenzilor de bază încorporate în ea.
Camionul electric va fi propulsat de un motor electric de reluctanţă, care e mai simplu în construcţie, dar necesită un management foarte precis, pe care ucrainenii spun că l-au perfecţionat. Acesta va livra 163 CP pe puntea faţă şi va fi alimentat dintr-o baterie de 60 kWh. Camionul ar urma să fie capabil să transporte o sarcină utilă între 1.5 tone şi 2.5 tone, în funcţie de configuraţie, iar autonomia promisă e de până la 300 km.
Foto: Aşa arată camionul ucrainean electric în teorie, în schiţe 3D

Aici cifra asta merită pusă foarte mult la îndoială, întrucât asta ar însemna că un asemenea camion încărcat să consume mai puţin de 20 kWh/100 km în viaţa reală, adică un consum mai mic decât au unele SUV-uri electrice, nemaivorbind de camioane sau microbuze electrice de talie comparabilă. Deci, e puţin probabil ca această cifră anunţată să fie una realistă, fiind mai degrabă un soi de cifră idealistă pentru capul tractor gol, rulând în condiţii absolut perfecte.
Foto: Aşa arată camionul ucrainena electric în viaţa reală, în primul exemplar construit

De fapt, însăşi camionul merită pus la îndoială, or, până şi video-ul de mai jos, publicat de creatorii săi acum câteva luni în procesul de construcţie a primului exemplar demonstrativ, indică asupra unui camion construit foarte spartan şi a unor creatorii care nu se iau prea în serios. Totuşi, acum ucrainenii au anunţat că acest camion electric va fi pus în producţia de serie în 2022 şi va costa 16,000 dolari SUA. Ucrainenii anunţă chiar şi planuri ambiţioase de cucerire a Europei şi spun că-n anul 2024-2025 vor ajunge să producă 20 mii de asemenea camioane anual.

Vezi mai jos video-ul publicat de creatorii acestui camion din Ucraina, la etapa de asamblare a primului exemplar.
0
12,920
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!