(VIDEO) Acesta e un Ford Sierra cu motor V8, produs cândva de uzină doar pentru o singură ţară din lume

18 Noiembrie 2021, 19:02
Redacţia PiataAuto.md
Ford Sierra e un model care ne trezeşte amintiri familiare multora dintre noi, întrucât l-am văzut pe străzi şi prin ţara noastră, mai ales ca maşină la mâna a doua. Puţini ştiu, însă, că Sierra avea încă tracţiune spate, într-o epocă în care pentru concurenţii de la Opel, Volkswagen sau Toyota tracţiunea faţă era o normalitate. Şi mai puţini ştiu, însă, că într-o singură ţară din lume a existat şi o versiune cu motor V8 a lui Ford Sierra, versiune care ieşea anume aşa de pe poarta uzinei.
Acea versiune purta numele de Ford Sierra XR8 şi fusese creată doar pentru Africa de Sud, ca maşină de omologare pentru ca nişte bolizi Sierra să poată participa în motorsport cu o ipostază similară. Era anul 1984!
Acele Ford Sierra XR8 au primit sub capotă motorul Windsor 302. Era un motor de 4.9 litri V8, aspirat natural, cu câte două valve per cilindru, care livra 219 CP şi 374 Nm. Motorul opera cu un carburator şi-şi trimitea puterea către roţile spate, prin intermediul unei cutii de viteze manuale, cu 5 trepte. Dacă te gândeşti că motorul era unul relaxat, şi această Sierra nu era foarte rapidă, află că nu e deloc aşa! E un V8 imens totuşi, pus pe o maşină uşoară, iar o asemenea Sierra putea prinde prima sută în 6.9 secunde, atingând o viteză de 231 km/h! Asemenea parametri erau foarte rari pentru anii 1984-1985!
În video-ul de mai jos e tocmai un asemenea Ford Sierra XR8 din Africa de Sud. E un exemplar care a ajuns până în zilele noastre şi e în mâinile unui pasionat al acestor modele. E o raritate absolută, fiind produse doar 250 de asemenea exemplare în toată istoria! Iar proprietarul său împărtăşeşte emoţia de a-l deţine şi mai ales de a-l conduce! Eh, ce vremuri, ce curaj din partea producătorilor, de a produce asemenea maşini!
0
3,142
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!