(VIDEO) Autorul primului metru de autostradă din regiunea Moldova a României, a lansat un film pe Netflix, în care analizează cauzele şi efectele lipsei de autostrăzi

19 Noiembrie 2021, 09:22
Redacţia PiataAuto.md
Vă mai amintiţi de celebrul prim metru de autostradă din regiunea Moldova a României, construit acum câţiva ani în mijloc de câmp, ca un manifest al omului de afaceri Ştefan Mandachi? Ei bine, eforturile lui Ştefan de a urni din loc lucrurile şi de a provoca schimbarea nu s-au oprit acolo.
Acel metru de autostradă există şi azi şi are un statut de muzeu. Dar între timp, omul de afaceri a conceput, produs şi regizat un film documentar, numit „30 de ani şi 15 minute”, în care analizează profund cum se s-a ajuns ca-n 30 de ani România să aibă atât de puţine autostrăzi în general, iar regiunea Moldova — nici măcar o autostradă, ci doar planuri viitoare. Filmul arată şi efectele constante ale unei infrastructuri proaste, prin cele 2,000 de vieţi care se pierd anual pe şoselele din România. Mai mult ca atât, filmul se focusează şi la cazuri dramatice specifice, ale unor accidente cutremurătoare din ultimii ani, pentru că uneori e nevoie să vezi asemenea exemple clare, reale, ca să conştientizezi amploarea şi gravitatea marelui tablou la nivel de ţară. În film apar şi foşti şi actuali politicieni, care sunt confruntaţi direct, să ofere răspunsuri la întrebări şi la lipsa lor de acţiune, a oamenilor care trebuiau să fi schimbat ceva.
Foto: una din maşinile care apare în film, participantă la un accident. În ea au decedat 5 copii simultan

Recent, filmul a devenit disponibil pe Netflix, iar în câteva zile a ajuns la lista celor aflate în trend pe teritoriul României, adunând un număr record de vizionări la prima etapă, în comparaţie cu orice alt documentar românesc. Din păcate, însă, filmul nu apare dacă accesezi Netflix din Republica Moldova, ceea ce pare a fi o decizie absolut nemotivată a celor de la Netflix. Ştefan şi echipa sa au creat, însă, un site oficial pe care orice poate cumpăra un bilet de vizionare online cu doar 3 lei româneşti, urmărind filmul complet. Toţi banii încasaţi din film vor fi donaţi pentru construcţia spitalului din oraşul Gura Humorului, regiunea Moldova a României.
Includem mai jos trailer-ul oficial al acestui film. Şi nu putem să nu ne exprimăm admiraţia pentru energia lui Ştefan Mandachi de a lupta pentru ideea sa, de a o transforma în discuţie publică la nivel naţional şi de a împinge maşinăria aia de stat să se mişte în sensul construcţiei de autostrăzi, inclusiv în zona Moldovei, de care ar beneficia şi cei din România, şi cei din Republica Moldova. Vezi mai jos trailer-ul filmului devenit cel mai popular documentar al momentului pe Netflix în România.
0
11,780
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!