Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Avionul electric Rolls-Royce a bătut recordul pentru cea mai rapidă aeronavă cu propulsie electrică

23 Noiembrie 2021 - 11:41
Redacţia PiataAuto.md
În luna septembrie anunţam că Rolls-Royce efectuase atunci primul zbor cu primul său avion electric, şi vorbeam atunci în detaliu despre ingineria lui. Acum, acelaşi avion a reuşit să bată recordul pentru cea mai rapidă aeronavă cu propulsie electrică din lume, atingând o viteză de 555.9 km/h pe care o menţinut-o pe o distanţă de 3 km, doborând astfel recordul anterior cu peste 213 km/h.
Din septembrie până acum, avionul, numit Spirit of Innovation, dar cunoscut şi ca proiectul Accel, a tot efectuat zboruri de teste, inclusiv zboruri demonstrative pentru ministerul apărării din Marea Britanie. Vitezele atinse în acele teste au fost de peste 532 km/h. Tot în acele teste, avionul electric a bătut şi recordul pentru cea mai rapidă urcare până la altitudinea de 3,000 metri, având nevoie de doar 202 secunde pentru asta.
Viteza record de 555.9 km/h, menţionată acum, a fost atinsă în cadrul unui zbor de viteză maximă, ţinta fiind anume doborârea recordului de viteză. Standardele pentru acest record presupun că va fi luată în considerare viteza pe care un avion reuşeşte s-o menţină pe o distanţă de 3 km, chiar dacă în interiorul celor 3 km viteza de vârf poate fi mai mare. Iar în cazul celor de la Rolls-Royce, viteza de vârf a fost de-a dreptul uluitoare, de 623 km/h! Dacă s-ar lua în calcul acest apogeu de viteză, atunci avionul Spirit of Innovation ar fi nu doar cea mai rapidă aeronavă electrică, ci şi cel mai rapid vehicul electric la modul general, or, nici un alt vehicul terestru, cu propulsie electrică, n-a atins vreo viteză mai mare.
Avionul e produs de compania aeronautică Rolls-Royce, care nu are nimic în comun azi cu producătorul de automobile Rolls-Royce Motor Cars, decât originea istorică. Rolls-Royce e astăzi unul din principalii furnizor de motoare de avioane din lume, dar şi de alte componente aeronautice. Compania britanică a construit acest avion în parteneriat cu o altă companie, responsabilă de fuzelaj şi folosirea materialelor extra uşoare, or, în cazul unui avion electric, care mai are de transportat şi baterii, masa fiecărui component e şi mai importată decât la un avion clasic.
Avionul Rolls-Royce are un singur electromotor în faţă, cu o putere de 544 CP, alimentat dintr-o baterie cu 6,480 de celule, capacitatea totală a căreia aşa şi nu e anunţată, însă se menţionează că ar fi suficientă pentru o autonomie de 320 km, dintre Londra şi Paris, de exemplu.
Vezi mai jos un video cu zborul record al noului avion electric.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter