(VIDEO) Camioanele electrice care-şi iau energia din fire pe autostrăzi, ca şi troleibuzele, au doi ani de când sunt testate şi au generat primele concluzii

5 Noiembrie 2021, 14:53
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani se vorbeşte des despre camioane electrice, iar primele modele vândute deja în serie sunt cele de transport urban şi regional, întrucât acolo autonomia necesară e mai mică, iar astfel sunt mai viabile. Problema la camioane, în special la cele de distanţă lungă unde ar fi nevoie de baterie foarte mare, e că greutatea adiţională a bateriei ajunge la un moment dat să înlocuiască din greutatea mărfurilor pe care acestea le pot transporta, iar astfel devin neatractive pentru viaţa reală.
Pe de altă parte, aşa cum vorbeam de curând într-un articol de analiză comparativă a conceptului de autobuz electric versus troleibuz, omenirea a inventat deja transporturi electrice geniale, care n-au nevoie de cărat baterii uriaşe, acestea fiind troleibuzele şi — pe şine — tramvaiele şi trenurile. Problema troleibuzelor constă în firele electrice care trebuie trase deasupra, dar, deoarece ele fac acelaşi itinerar în fiecare zi, în cazul lor firele sunt mai mult decât raţionale.
Mai mult timp în urmă, inginerii s-au gândit că acelaşi concept de troleibuz ar putea fi aplicat şi camioanelor de distanţe lungi, iar asta ar însemna că cel puţin autostrăzile, între puncte logistice mari, ar trebui să aibă fire electrice pe una din benzi, iar camionul să poată lua electricitate din ele printr-un mecanism identic cu cel al tramvaiului. Aceste camioane ar putea avea şi o mică baterie, pentru depăşiri sau chiar pentru a se mişca de pe autostradă până la un punct de livrare în apropiere. Dar acea baterie ar fi insignifiant de mică în greutate, în comparaţie cu bateria unui camion electric de distanţă lungi, fără încărcare de la fir.
Ideea s-a maturizat în Germania până la faza unui proiect de 3 ani de testare, fiind trase asemenea fire electrice pe câteva segmente de autostrăzi, încă în anul 2019. Au trecut deja doi ani din faza de testare, iar promotorii ideii spun că acest concept merită dezvoltat mai departe. Pe traseele în care aceste fire există, totul funcţionează fără probleme, singurele inconvenienţe fiind lipsa unei infrastructuri mai dezvoltate, cu fire pe mai multe autostrăzi. Iar pentru rutele care presupun depărtarea mai mare de aceste autostrăzi electrificate, ar putea exista camioane hibride, care să aibă şi un motor cu ardere internă de rezervă, eventual ca generator electric.
Cert e că la nivel de eficienţă fizică, acest concept de a-ţi lua energia din fir are un randament mult mai mare decât cel de a-ţi purta energia în cutii imense şi grele, definite drept baterii. Deja cât de confortabil se vor simţi operatorii acestor camioane, şoferii de camioane cu ideea acestei tehnologii — ar fi cel mai bine dacă ne-ar spune chiar ei, în comentarii. Ai prefera un asemenea camion, sau unul pur electric cu baterii? Crezi că această tehnologie e una care merită aleasă drept cale de dezvoltare pentru viitorul camioanelor, sau vezi alte neajunsuri, nemenţionate, care o fac mai puţin atractivă?

Vezi mai jos un reportaj britanic realizat curând în Germania, care implică şi experienţele celor implicaţi direct în procesul de testare.
0
28,886
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!