Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum arată cea mai mare parcare de camioane din lume, situată în Iowa, SUA

29 Noiembrie 2021 - 14:47
Redacţia PiataAuto.md
Cât de mare îţi imaginezi că poate fi cea mai mare parcare de camioane din lume? Câteva hectare în suprafaţă? Sau poate e mai uşor să estimăm în numărul de camioane câte ar încăpea în ea? Sau în numărul de magazine, restaurante şi facilităţi adiţionale, disponibile? Ei bine, cea mai mare parcare de camioane din lume se află în SUA, şi deoarece şi camioanele americane sunt mai mari, iar meseria de şofer de camion e mai respectată — inevitabil şi cea mai mare parcare pentru camioane trece de orice imaginaţie.
Parcarea se află în statul Iowa, pe autostrada Interstate 80, la ieşirea 244, şi are o denumire ce provine de la autostrada pe care se află — Iowa 80. Să începem cu câteva cifre. E situată pe o suprafaţă de aproape 90 de hectare, deci aproape 1 kilometru pătrat de suprafaţă! Monaco, spre exemplu, întreaga ţară, are 2.1 km pătraţi, sau 210 hectare, deci e ca şi cum parcarea asta e cât aproape jumătate din întreg Monaco. Vaticanul are doar 44 hectare, deci parcarea e mai mare de două ori şi un pic.
Vorbind în număr de camioane pe care le poate adăposti, cifra e de 900 de camioane mari cu remorci. Deci, 900 camioane pot fi parcate simultan aici! Pentru ele există 15 pompe puternice de combustibil, iar zilnic aici sunt deserviţi câte 5,000 de clienţi.
Pe teritoriul acestei parcări există şi un edificiu principal uriaş, de 6,200 metri pătraţi, plus alte câteva adiţionale. Aici e situat şi cel mai mare magazin specializat din SUA, cu produse pentru camioane, există şi un muzeu de camioane, care e tot cel mai mare din lume, există un restaurant cu 350 de locuri, o cinema, 24 de duşuri, o sală cu 27 maşini de spălat, o sală gratuită de fitness şi chiar un cabinet stomatologic!
Parcarea a fost construită în anul 1964, iar Bill Moon, angajatul companiei Standard Oil, care primise sarcina să gestioneze construcţia, a fost numit drept manager în 1965, iar după aproape 20 de ani, în 1984, a cumpărat staţia de la compania la care era angajat şi a început a o gestiona pe cont propriu. Sigur, pe atunci staţia nu era cea mai mare, aşa că Bill a trebuit să cumpere pământul din jur, iar parcarea Iowa 80 a trecut de la crearea sa şi până astăzi prin 28 de modificări şi extinderi, pentru a ajunge aşa cum o vedem în zilele noastre. Compania s-a extins şi mai deţine şi alte parcări în mai multe locaţii din SUA, dar cea din Iowa rămâne prima, cea mai emblematică. Şi azi parcarea e deţinută şi gestionată tot de familia Moon, însă deja de următoarea generaţie. E acel tip de afacere americană de familie, care a putut creşte la o scară imensă, dar care şi-a menţinut un ataşament special faţă de aceeaşi pasiune pe care o împărtăşesc şi clienţii acesteia.
Vezi mai jos şi un video mai recent, din anul 2021, creat de doi youtuberi care au vizitat Iowa 80, iar în acest fel putem vedea cum arată în zilele noastre cea mai mare parcare de camioane din lume.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter