(VIDEO) Cum arată interiorul unui motor diesel naval imens, de peste 40,000 CP, de pe MV Munkebo Maersk

25 Noiembrie 2021, 16:41
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele luni, noi am publicat mai multe articole dedicate ingineriei fascinante a motoarelor navale mari, care echipează navele uriaşe, transportatoare de containere. Am vorbit despre cel mai puternic dintre ele, de 109,000 CP, apoi şi despre cel mai mare motor naval construit cândva în România, de aproape 30,000 CP, după o licenţă a companiei B&W. Acel motor dezvolta o putere de 29,970 CP.
Ei bine, un marinar ofiţer, cu un canal de YouTube, a publicat de curând un video în care face un tur complet al navei transportatoare de containere pe care acesta e detaşat — MV Munkebo Maersk. E o navă relativ nouă, construită în anul 2014, şi are o dimensiune imensă, de 399.2 metri lungime şi 60 metri lăţime! Deci, nu e de mirare că o asemenea navă uriaşă are nevoie de tocmai două motoare gigantice.
Motoarele sunt de model B&W 8S80ME-C 9.2, care dezvoltă 29,680 kW putere, sau 40,326 CP. Deci, în total, nava asta are peste 80,000 CP la activ! E un motor mai modern, dar construcţia lui îşi are originea în acelaşi tip de motor care se asambla cândva în România, la Reşiţa!
Motoarele sunt uriaşe, fiecare piesă obişnuită, pe care o ştim de la motoarele cu ardere internă ale maşinilor, fiind de dimensiuni gigantice. Asta impune şi funcţionarea în doi timpi, în loc de patu timpi obişnuiţi ai maşinilor. Iar în interiorul motorului se poate intra în statură completă, existând uşi spre fiecare secţiune cilindrică.

Vezi mai jos cum arată o asemenea navă, dar şi aceste imense motoare, inclusiv din interior.
0
2,615
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!