(VIDEO) Două motociclete Honda, una din 1975 şi alta din 2021, puse să treacă Alaska în zilele noastre într-o călătorie de 1,600 km

30 Noiembrie 2021, 13:18
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori vorbim de fiabilitatea maşinilor japoneze, Honda fiind de obicei la capul listei, cu automobilele lor. Adeseori modelele Honda, construite în anii 80 sau 90 merg până azi fără probleme, mai ales dacă au parte de mentenanţă şi pasiune din partea proprietarilor. Dar adevărul e că şi motocicletele Honda se bucură de o reputaţie similară de fiabilitate. Stilul lor şi variaţia de modele în diverse perioade poate să nu fie pe placul tuturor motocicliştilor, dar la nivel tehnic, acestea erau de obicei construite bine şi durabil în timp.
Ei bine, doi motociclişti din SUA şi-au gândit o călătorie şi un experiment interesant. S-au pornit să exploreze Alaska — una din cele mai dure regiuni ale lumii pentru înaintare, care nici nu prea are drumuri între multe din localităţi — cu două motociclete Honda, cât mai simple şi mai uşoare, chiar îngrijorător de simple. Doar că una trebuia să fie veche, clasică, iar alta mai nouă, dar tot din cele simple.
Pentru cea clasică au ales o Honda CT90 din 1975. CT90 era modelul minimalist, gândit să îndure condiţii grele, însă făcut şi fie suficient de uşor, încât atunci când ajungi în noroi, să poţi să te ridici un pic şi să faci motocicleta să înainteze peste noroi, nu prin el. Cu tot cu lichidele necesare, o astfel de Honda cântărea puţin peste 90 kg.

Motocicleta are un motor cu un singur cilindru, de 89 cm cubi, dar care funcţionează în 4 timpi. Motorul scoate cam 7 CP şi 8.2 Nm, e cuplat la o cutie de viteze cu 4 trepte şi e răcit cu aer.
Modelul modern este, de fapt, continuatorul moral al motocicletei din 1975. E numit Trail 125 şi a apărut anul trecut, dar păstrează foarte fidel ideea esenţială a motocicletei de acum 46 de ani. Noua Honda Trail 125 are un motor tot de un singur cilindru, tot în 4 timpi, tot răcit cu aer, doar că acesta are 125 cm cubi. Scoate aproape 8 CP şi poate împinge motocicleta până la o viteză de aproape 90 km/h.
Suspensia e gândită pentru a fi la fel de rezistentă, în condiţii dure şi mai ales filosofia greutăţii sale reduse a rămas valabilă şi în zilele noastre. Motocicleta cântăreşte cam 117 kg, ceea ce e doar un pic mai mult decât modelul original, dar super puţin după standardele zilelor noastre. Esenţialul e că o poţi conduce în aceeaşi manieră prin noroi, de a te ridica niţel şi a o face să treacă peste impedimente, nu prin ele. Şi, apropo, în SUA o asemenea motocicletă Honda simplă, dar cu o filosofie clasică aventurieră, costă doar 3,900 dolari.
Ei bine, cum se pot descurca cele două motociclete într-o asemenea aventură imensă, de 1,600 km prin Alaska? Cum pot ele înainta cu adevărat pe acolo unde nu sunt drumuri sau drumurile sunt provocatoare? Cum rezistă, care din ele rezistă mai bine, care e mai dificilă în condus sau dimpotrivă, ambele sunt uşoare în manevrare? Şi mai ales, cât de mult te lasă ele să savurezi spiritul de aventură, fără a-ţi ştirbi din entuziasmul unei asemenea provocări?
Toate astea le poţi vedea în filmul acestei venturi, inserat mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
0
2,112
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!