Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria neştiută a ediţiei Lada Samara Carlota, creată în Belgia

15 Noiembrie 2021 - 13:28
Redacţia PiataAuto.md
Lada 2108, cunoscută ca Lada Sputnik sau Samara în mai multe ţări europene, era la timpul său un model cât se poate de interesant şi competitiv, iar pentru industria auto a URSS era un salt imens de progres. Aşa cum spuneam într-un articol despre istoria ei, la crearea acestei Lada au fost contractaţi în mod oficial cel de la Porsche, care şi-au adus aportul la motor, suspensie şi interior. Iar odată cu lansarea, Lada Samara a început a se vinde în mai mult ţări europene, în unele chiar foarte bine.
Lada, dar şi alţi producători URSS, precum Volga, aveau o prezenţă bună în Belgia, Olanda şi Luxemburg, datorită unei companii locale pe care au fondat-o, Scaldia. Într-un alt articol de acum un an povesteam cum modelele Volga primeau motoare diesel de origine Peugeot acolo, în Belgia, datorită acelei companii, iar astfel erau mai atractive publicului local.
Ei bine, dar Lada Samara are o istorie şi mai curioasă de la sfârşitul anilor ’80, o istorie a unei ediţii pe nume Carlota, unde denumirea sa vine de la numele unei chelneriţe frumoase, care se întâmplase să-i fure privirea creatorului acestei ediţii.
În esenţă, Samara Carlotta era o ediţie cu kit de caroserie, care să-i dea un alt aspect frontal maşinii, cu blocuri diferite şi o gură a radiatorului diferită, dar şi cu bare de protecţie mai agresive. Era, dacă vrem, un soi de M pachet al zilelor noaste, un soi de kit Mugen de la Honda, făcut încă de cei de la Lada , acum mai bine de 30 de ani. Se făcuse de dragul dinamizării vânzărilor modelului. Şi a funcţionat de minune la început, însă s-a făcut doar pentru Belgia şi ţările Benelux.
Astăzi, să găseşti o Lada cu un asemenea kit original e aproape imposibil. Dar e atâta conotaţie simbolică şi istorică în această ediţie Carlotta, încât un youtuber din Rusia a mers pe calea sondării istoriei mult prea puţin ştiute a acesteia şi, pentru că nu a găsit decât o jumătate de bară de protecţie, a trebuit să meargă la un atelier pentru a turna matricea completă şi apoi a produce o bară de protecţie nouă, după modelul original. Aşadar, videoul de mai jos e şi istoria acestei ediţii, dar e şi calea deloc simplă de a recrea în zilele noastre o ediţie legendară în istoria acestui model.
Vezi toată această epopee mai jos, iar dacă ai nevoie poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter