(VIDEO) Motorul Ford 1.5 TDCi e unul din cele mai reuşite propulsoare diesel moderne, în viziunea mecanicilor

27 Noiembrie 2021, 16:40
Redacţia PiataAuto.md
Motorul 1.5 TDCi e unul din cele mai renumite propulsoare Ford din Europa, echipând practic întreaga gamă de modele a producătorului — de la renumitele Fiesta şi Focus până la EcoSport, B-Max, Mondeo, Kuga şi chiar dubiţele compacte Ford. Dar puţini ştiu că acest propulsor Ford are, de fapt, origini franceze, fiind dezvoltat pe baza renumitului propulsor Peugeot şi Citroen 1.6 HDi.
Motorul celor de la Ford a fost dezvoltat pe baza versiunii de 8 valve a motorului francez, fiind lansat în anul 2012. A fost modificată capacitatea cilindrică prin scurtarea cursei, au fost adăugate elemente de ecologie, precum filtrul de particule instalat aproape de blocul motor. Pe Ford a existat în versiuni de putere între 75 CP şi 120 CP.

Ei bine, motorul original francez HDi era deja unul bine proiectat şi lipsite de probleme cronice grave, dar Ford a perfecţionat şi mai mult ingineria în direcţia bună, astfel 1.5 TDCi poate fi numit cu siguranţă drept unul dintre cele mai bune motoare moderne.
Dar, şi acest motor are mici particularităţi care necesită atenţie şi care au fost observate în timp de mecanici. Mai pretenţioase sunt sistemele de tratare ecologice, iar suportul drept al motorului iese din uz destul de repede faţă de alte motoare. Uneori colectorul gazelor de eşapament poate manifesta crăpături. Iar procedura de curăţare a filtrului DPF ar trebui urmărită cu atenţie, pentru că atunci când ea porneşte în zone urbane, staţionare, din cauza localităţii filtrului sub capotă se emană foarte multă căldură, motiv din care ar fi preferabilă o mişcare de traseu pentru asemenea operaţiune. Dacă automobilul va fi scos din când în când în afara oraşului, pentru măcar 20-30 de traseu, atunci motorul va face acolo curăţarea DPF şi nu va ajunge să o facă în oraş sau staţionând.
Şi, în fine, uleiul corect e foarte important pentru acest motor. În video-ul de mai jos mecanicii dezasamblează acest propulsor, arătând şi construcţia sa, dar şi vorbind de alte particularităţi adiţionale, care-l fac atât de bun. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate din comenzile player-ului, dacă ai nevoie.
0
33,837
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!