Acesta e Kraina 225, automobilul electric creat de o echipă din Ucraina, din care face parte şi designerul McLaren

27 Decembrie 2021, 16:43
Ilie Toma
Ucraina a produs automobile, camioane şi avioane de multe decenii încoace, iar dacă în materie de avioane Antonov e produsul emblematic, iar la capitolul camioane Kraz e cel mai renumit dintre ele, atunci când vine vorba de automobile doar ZAZ şi urmaşul Tavria vine în mintea celor mai mulţi oameni, iar aceste modele sunt cunoscute mai mult la nivel local, nu global. Tocmai de asta, o echipă de oameni talentaţi din Ucraina, care muncesc în diverse domenii în mai multe ţări ale lumii, şi-au unit acum forţele pentru a crea un automobil emblematic, de care ar fi mândri conaţionalii lor şi care ar putea servi drept etalon a ceea ce ar putea face industria auto din Ucraina azi.
Promotorul acestei idei a fost ucraineanul Max Shkinder, care munceşte în prezent la McLaren, în rol de senior designer. El a avut conceptul general, tot el a dirijat echipa. De designeul exterior în detalii s-a ocupat Anton Nikolaev, încă doi oameni au muncit la modelare şi vizualizare, iar un alt IT-ist din echipă a pus totul în format online.
Modelul rezultat poartă numele de Kraina 225 şi e un concept creat doar în formă digitală, dar ar putea oricând să ajungă în producţie dacă s-ar găsi oamenii potriviţi să facă asta. Echipa care a creat acest automobil spune că proiectul lor e non-comercial, prin urmare ei ar fi dispuşi să-l doneze cu toate schiţele industriale avansate unei fabrici, dar cu condiţia că un eventual automobil va fi produs în Ucraina, la standarde de performanţe care să-i adeverească designul de supercar.
Creatorii maşinii din Ucraina numesc caroseria sa drept un shooting brake coupe. Ei au conceput maşina din start ca una 100% electrică, iar indicele 225 din denumirea modelului vine de la modelul avionului Antonov, AN-225. Tinerii ucraineni de azi îşi amintesc cu nostalgie de admiraţia pe care o nutreau faţă de acel model în copilărie şi mândria că cel mai mare avion din lume se produce în ţara lor. Spun că acum ar vrea să dea un sentiment de admiraţie şi mândrie şi copiilor de azi, pentru viitoarele generaţii.
Fiind un model digital, nu se anunţă detalii despre un eventual substrat tehnic, dar, pentru că e vorba de un electromobil, lucrurile sunt mult mai simple în esenţă, maşinii putându-i fi asiguraţi orice parametri tehnici se doreşte, de la nivelul de sportcar mai democratic până la hipercar.
Ceea ce trebuie să recunoaştem, însă, e că formele acestui automobil sunt cu adevărat originale, maşina având o personalitate proprie ce nu imită alte supercar-uri de pe piaţă. Mai ales posteriorul e unul memorabil şi unic, şi dacă ar ajunge în producţie un asemenea supercar electric, cu ingineria potrivită, ar avea toate şansele să repete povestea de succes a celor de la Rimac, chiar dacă ar fi eventual la scară mai mică.
Şi dincolo de toate, a admirabilă iniţiativă inspiraţională a acestor tineri din Ucraina, care au atins succesul în lumea mare şi şi-au unit acum forţele pentru a crea ceva frumos, de care să fie mândri oamenii din ţara lor!
0
16,583
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!