Capodopera din Geneva sau cât de perfect poate arăta un Mercedes clasic, scos acum la licitaţie în Elveţia

1 Decembrie 2021, 21:19
Ilie Toma
Unele maşini clasice merită adorate cu sufletul pentru istoria lor, sau pentru amintirile care ni le provoacă. Dar există maşini care, prin starea lor absolut perfectă, ne fură imediat o exclamaţie profundă de uluire şi ne lasă fără cuvinte. Şi nici măcar nu e neapărat să fii fan al acelei mărci sau al acelui model. Pur şi simplu au fost maşini atât de inspirat create la vremea lor, atât de calitativ produse şi atât de bine păstrate până azi, încât le priveşti aproape hipnotizat, fără a mai putea căuta vreun cusur acestei corole de minuni a lumii. Ne putem întreba, maxim, de ce azi nu se mai fac maşini gândite şi construite atât de temeinic.
Ceea ce vedem aici e unul din asemenea exemplare perfecte până la absolut, fotografiat pe străzile Genevei, acolo unde e exploatat acum. E un Mercedes-Benz 280 SE 3.5 Coupe, din generaţia W111, iar generaţia asta se producea aproape în întregime manual. Colecţionarii o ştiu ca unul din cele mai bine construite şi concepute modele Mercedes-Benz din toate timpurile. Fanii mărcii o ştiu ca pe unul din cele mai inspirat desenate şi graţioase Mercedesuri din câte au existat vreodată. Erau anii când Mercedes era cu adevărat cu mulţi paşi giganţi înaintea multor altor producători — şi nu doar în preţ, ci mai ales în profunzimea ingineriei şi atenţia fiecărui bulon ce era pus pe maşină!
Maşina asta e un 3.5, ceea ce înseamnă are sub capotă renumitul motor V8 aspirat natural, de 3.5 litri, cu numele de cod M116. Motorul producea 200 CP, fiind introdus abia în anul 1969. Însă deja atunci, în 1969, el avea deja injecţie, nu carburator, iar asta îl făcea dorit şi atunci de entuziaşti, şi astăzi. Problema era că o asemenea maşină, cu motor V8, costa foarte scump. Iar astfel, în anul 1970, de exemplu, au fost produse doar 2,430 de coupe-uri cu acest motor V8, iar şi mai puţine dintre ele au fost echipate cu cutia de viteze automată, cu 4 trepte, cu care e echipat acest exemplar.
Aşa că acest Mercedes e unul din extrem de puţine maşini produse de felul său. Şi apoi, maşina a fost comandată într-o nuanţă superbă de maro, combinată cu un interior bej — o nuanţă care nu expiră niciodată, nici măcar azi, la 51 de ani de când a fost produsă! Dar, e incredibil să priveşti acest Mercedes-Benz şi să-ţi dai seara că el a fost produs, de fapt, tocmai 51 de ani în urmă!
Automobilul a fost cumpărat iniţial de un om de afaceri francez, pe nume Philippe Agnus. Anume el şi-a comandat-o în această culoare, optând şi pentru aer condiţionat, şi pentru lunetă încălzită, radio Becker Grand Prix, trapă şi chiar un diferenţial cu alunecare limitată, care ajută la înaintarea pe zăpadă iarna.
Maşina a fost vândută apoi, în anul 1993, unui diplomat francez, pe nume Andree Gadaud, care fusese consul al Franţei în mai multe ţări. Anume el a adus maşina în Geneva, fiind la un moment dat şi ambasador al Franţei în Elveţia. A păstrat-o până în anul 2016, când s-a întors în Franţa şi atunci Mercedesul a fost vândut actualului proprietar din Geneva.
Aşadar, maşina asta a avut norocul de a fi doar în mâinile unor oameni care au apreciat-o la cea mai înaltă valoare a sa. Proprietarul actual, spre exemplu, are ultimul service făcut în luna iunie 2021, cu toate lucrările de mentenanţă necesare, chiar dacă automobilul parcurge foarte puţini kilometri. E o maşină care trebuie tratată ca o bijuterie. Şi e tratată. Tocmai de asta a ajuns până azi într-o stare absolut perfectă, şi nu doar de faţadă, ci în întregul său substrat tehnic.
Acest Mercedes 280 SE 3.5 Coupe a fost acum scos la o licitaţie online, care a luat deja startul şi va mai dura câteva zile. Experţii de la casa de licitaţie estimează că se va vinde pentru circa 75-95 mii euro, dar mizele actuale au ajuns deja la 42 mii franci elveţieni, în prima zi a licitaţiei, prin urmare suma finală are toate şansele să fie peste aşteptările experţilor. E prea bun acest Mercedes, prea perfect, prea cum era odată de genial!
1
2,552
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!