Echipei MAZ din Belarus i-a fost interzisă participarea la raliul Dakar, din cauza sancţiunilor

6 Decembrie 2021, 10:32
Redacţia PiataAuto.md
Echipa MAZ din Belarus are o istorie lungă de participare frumoasă la Dakar, camioanele sale ajungând de obicei pe locuri foarte decente — locul 3 în ultimii doi ani — eclipsate doar de succesul de neclintit al celor de la Kamaz. Totuşi, de curând echipa a fost pusă într-o situaţie umilitoare, ea fiind deja pornită spre portul de Marseille, unde ar fi trebui să urce pe feribot şi să se deplaseze spre Arabia Saudită, pentru a se pregăti deja la faţa locului de raliul care va începe în primele zile ale lui ianuarie. Înainte de a ajunge în port, însă, echipei i s-a comunicat că vehiculele sale nu vor fi lăsate la bord, iar echipa a primit interdicţie de participare din cauza sancţiunilor aplicate Belarusului de către UE, în lista de entităţi sancţionate nimerind acum şi uzina MAZ din Minsk.
Săptămâna trecută, când situaţia neplăcută s-a produs şi primele informaţii au ieşit la iveală, totul părea mai mult o neînţelegere, or, nimeni nu putea crede că interdicţia e una veridică, întrucât vizează competiţii sportive, iar sportul şi cultura sunt, de obicei, în afara oricăror sancţiuni, chiar şi în cele mai aprige perioade ale războiului rece. Însă interdicţia a fost una cât se poate de serioasă şi definitivă, iar organizatorii Dakar au rămas de neclintit în poziţia lor.

Aceştia au citat un punct din sancţiuni, care spune că nici o resursă economică nu pot fi făcute disponibile persoanelor fizice sau juridice incluse în lista de sancţiuni, iar cei de la ASO, organizatorii Dakar, au considerat că platforma Dakarului oferă avantaje economice de promovare a camioanelor MAZ, prin urmare e o resursă economică.
Sportivii de la MAZ au făcut deja cale întoarsă la Minsk şi au organizat o conferinţă de presă, declarând acolo că situaţia cu interdicţia de la Dakar „e o bătaie de joc faţă de sportivi”. Căpitanului echipei, Serghei Vyazovich, a mai spus că e inadmisibil ca cei de la Dakar să interpreteze sancţiunile în asemenea mod şi să ţintească sportul.
0
1,869
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!