În Moldova s-ar putea reveni la scutirea de 50% la importul automobilelor hibride, în schimb maşinile diesel vor avea accize de import mărite

13 Decembrie 2021, 11:58
Ilie Toma
O bună perioadă de timp, importul automobilelor hibride, fără încărcare de la priză, a beneficiat de reducere de 50% la accizele vamale. Asta a dus la o creştere substanţială a importului la mâna a doua a unor maşini precum Toyota Prius şi alte modele hibride, după care, la finele lui 2019, scutirea a fost redusă, iar din 2020 încoace hibrizii clasici au scutire de 25% la import şi doar plug-in hibrizii beneficiază de 50%. Maşinile electrice au rămas neatinse, pentru ele accizele rămânând la 0 în continuare.
Astăzi deputatul Dumitru Alaiba a anunţat că măsura adoptată începând cu 2020 a fost una nedreaptă şi că a înregistrat în parlament un proiect de lege prin care să se revină la situaţia de dinainte de 2020 la capitolul maşinilor hibride. La modul practic, intenţia este ca importul maşinilor cu propulsie hibridă să beneficieze din nou de scutire de 50% la valoarea accizelor vamale. O altă parte a proiectului de lege anunţat de deputatul Alaiba vizează, însă, maşinile diesel.
Mai exact, se propune creşterea substanţială a accizelor de import pentru motorizările diesel, cu scopul declarat de a descuraja importul acestora, ca fiind unul din cele mai poluante tipuri de motor. În comunicatul său public, deputatul Dumitru Alaiba nu menţionează cu cât ar putea creşte accizele la importul maşinilor diesel, noi însă l-am contactat direct pentru a-l întreba. Acesta a menţionat că în proiect se intenţionează o majorare de +50% a accizelor de import la motorizările diesel faţă de situaţia actuală, dar cuantumul exact care se va regăsi în lege ar putea fi ajustat după consultările cu Ministerul Finanţelor.
Aşadar, ce părere ai despre această propunere — reducere de 50% la importul hibrizilor şi majorare cu 50% a accizelor şi aşa mari la importul maşinilor diesel în Moldova?

Aici poţi vedea lista actuală a accizelor la importul automobilelor în Moldova.
0
1,850
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!