Max Verstappen a devenit campionul mondial în Formula 1, totul fiind decis în ultimul tur al ultimei curse, într-un duel acerb cu Lewis Hamilton

13 Decembrie 2021, 09:52
Ilie Toma
Sezonul din 2021 a Formulei 1 a fost unul de o intensitate nemaivăzută de foarte mulţi ani încoace. Dacă în unii ani precedenţi campionul mondial era clar încă de pe la jumătatea sezonului uneori, datorită dominaţiei Mercedes şi a lui Lewis Hamilton, în acest an, pe parcursul sezonului, de mai multe ori clasamentul piloţilor s-a modificat substanţial, pe poziţia de top figurând când Lewis Hamilton, când adversarul său de la echipa Red Bull, Max Verstappen. Mai mult ca atât, înainte de ultima cursă, care a avut loc ieri, ambii piloţi erau la egalitate absolută de puncte. Deci, miza pentru ultimul Grand Prix, din Abu Dhabi, a fost uriaşă.
Cursa a pornit cu Max Verstappen pe prima poziţie, însă Lewis a avut un start mai bun şi l-a devansat din primul tur. Cursa a fost una intensă, dar Verstappen nu reuşea să se apropie sau să-l depăşească. La un moment dat, Verstappen a fost la un pas de a-l depăşi într-un viraj, într-o manieră controversată, care l-a forţat pe Hamilton să iasă în afara traiectoriei normale şi să taie următorul colţ, dar acesta din urmă nu a primit vreo penalitate pentru asta. Ulterior, în partea a doua a cursei Mercedes a decis să nu schimbe anvelopele bolidului lui Hamilton, din cauza fricii de a pierde poziţia de lider. Max Verstappen le-a schimbat, însă, iar mai târziu asta a fost decisiv.
Către finalul cursei, un accident al pilotului Latifi a scos safety-car-ul pe pistă. Hamilton era primul, dar între el şi Versappten mai erau câţiva bolizi care fuseseră ajunşi din urmă cu tururi complete de către lideri. Iniţial, directorul cursei Michael Masi a anunţat că acele maşini nu pot întrece safety car-ul, asta fiind o practică normală, însă după ce Red Bull a protestat, Masi a anunţat că maşinile care sunt cu câteva tururi în spate pot devansa maşina de siguranţă din faţa lor. Asta a făcut ca Max Verstappen să ajungă exact în spatele lui Hamilton, iar atunci când safety-car-ul a plecat de pe circuit, cei doi au avut un singur tur final decisiv de a se duela, un ultim tur al ultimei curse, care a decis cine a devenit campionul mondial în Formula 1 în 2021.
Bolidul lui Verstappen avea anvelope noi, de tip mai moale, cele mai rapide dintre toate, iar Mercedesul lui Hamilton avea anvelope mult mai uzate. Prin urmare, Verstappen a reuşit să-l întreacă la un moment dat pe Hamilton şi a trecut linia de final pe prima poziţie, devenit astfel pentru prima dată în viaţa sa camion mondial şi întrerupând şirul titlurilor mondiale consecutive pe care Hamilton le primise în cei 7 ani anteriori.
Mercedes a contestat decizia lui Masi, dar câteva ore mai târziu contestaţia a fost respinsă şi titlul a rămas în mâinile lui Verstappen. Lewis Hamilton, de altfel, nu a aşteptat rezultatul contestaţiei, ci l-a felicitat imediat pe rivalul său, menţionând presei că acesta e un pilot excepţional de bun.
Dar, dincolo de toate, victoria de ieri a lui Verstappen a readus un nivel de suspans în Formula 1 care a lipsit mulţi ani la rând. Or, anume aşa ar trebui să fie motorsportul — cu mult imprevizibil, cu mult suspans, cu dueluri directe pe pistă între rivali şi cu victorii sonore! Asta e cea mai frumoasă a motorsportului şi ea a fost magnetul care atrăgea publicul de când există motorsportul!
0
1,203
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!