O nouă criză la orizont: lichidul AdBlue s-a scumpit şi începe a fi deficitar în mai multe zone ale lumii, riscând să provoace stagnarea maşinilor diesel

6 Decembrie 2021, 13:18
Redacţia PiataAuto.md
De parcă numărul actual de crize prin care trecem concomitent nu ar fi suficient, o nouă criză se arată la orizont, fiind deja simţită în mai multe regiuni ale lumii. Lichidul AdBlue, folosit de motoarele diesel moderne pentru a neutraliza emisiile de NOx din gazelele de eşapament, s-a scumpit brusc, iar în unele regiuni se atestă deja un deficit major de stocuri.
Problema majoră e că aproape toate camioanele moderne şi autoturismele diesel produse în ultimul deceniu folosesc acest aditiv, iar lipsa lui în rezervor determină refuzul electronic al maşinii de a porni. Prin urmare, lipsa lichidului AdBlue ar putea determina o mulţime de maşini diesel să staţioneze, la fel ca şi multe alte autobuze, microbuze sau camioane, determinând prin efectul de lanţ şi o criză în transporturi. Australia, de exemplu, simte această criză chiar în aceste zile, lichidul lipsind de la marea majoritate a staţiilor de alimentare, iar acolo unde acesta există, preţurile lui sunt mult mai mari.
Problema a început de la continentul european, încă din luna octombrie. Cei mai mari producători de AdBlue din lume se află în Europa, iar în luna octombrie mai mulţi dintre ei şi-au sistat de câteva ori producţia, acuzând preţuri prea mari la gazul natural, folosit în procesul de producţie a aditivului. Preţul mare al gazului ar fi determinat un cost final necompetitiv, motiv din care mai multe fabrici, au oprit producţia. A oprit-o şi cea mai mare fabrică de AdBlue din Europa, situată în Slovacia, iar încă de pe atunci în această ţară mai mulţi transportatori au început a cumpăra AdBlue în cantităţi uriaşe pentru a-şi face stocuri.
Deficitul de AdBlue pe piaţă a determinat repede creşterea fulminantă a preţului, în unele ţări el ajungând să se dubleze sau chiar să se tripleze, cum ar fi cazul Italiei şi al Marii Britanii.
Prin urmare, fără a vă îndemna la cumpărături de panică, dacă ai o maşină diesel care foloseşte acest aditiv, ai putea lua în considerare să-ţi cumperi cel puţin o canistră în plus pentru o viitoare alimentare. Consumul de AdBlue la maşinile moderne este de circa 1.0-1.5 litri la o mie de kilometri.
0
6,222
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!