Operă de inginerie: cum arată o cutie de viteze cu 9 trepte şi 8 ambreiaje, construită de Koenigsegg

1 Decembrie 2021, 17:01
Redacţia PiataAuto.md
Cei de la Koenigsegg pregătesc un nou supercar care să uimească lumea, iar pentru asta, inginerii companiei muncesc la soluţii mai ambiţioase decât tot ce s-a creat vreodată. Supercar-ul viitor se va numi Jesko, iar de curând compania a dezvăluit imagini cu cutia de viteze, creată pentru acesta, numită Light Speed Transmision — sau o cutie de viteza luminii.
Misiunea principală a acestei noi cutii de viteze va fi să asigure reacţii instantanee, menajând o putere imensă. Pentru asta, inginerii i-au aplicat principiul pe care-l ştim de la cutiile cu ambreiaj dublu, doar că ei au implantat 8 ambreiaje, care să gestioneze cele 9 trepte!

Schimbul de trepte va fi făcut în circa 20 de milisecunde, iar avantajul major e că noua cutie de viteze va putea trece direct din orice treaptă spre orice altă treaptă — spre exemplu din a 6-a în a 2-a, ceea ce cutiile obişnuite cu ambreiaj dublu nu pot face. Asta va face ca reacţiile la apăsările de pedală dă fie... de viteza luminii.
Iar ultimul element care ne convinge că noua cutie e o operă de inginerie şi de artă e greutatea de doar 90 kg a unei cutii cu atât e multe trepte şi ambreiaje! Asta înseamnă cam cu 30% mai puţin decât o cutie obişnuită cu două ambreiaje din zilele noastre!

Şi, pe lângă asta, aspectul cutiei e unul pe care orice pasionat de mecanică şi automobile l-ar putea privi îndelung!
0
8,400
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!