Preţul mediu al maşinilor la mâna a doua în SUA a crescut substanţial, până la peste 27,500 dolari

21 Decembrie 2021, 11:28
Redacţia PiataAuto.md
Lucruri neverosimile se întâmplă în ultimii doi ani în lumea auto, iar statisticile publicate recent în SUA şi o analiză detailată a lor arată cât de mult s-au schimbat preferinţele oamenilor, împinse şi de contextul actual al producţiei limitate de automobile noi.
Aşadar, preţul mediu afişat al automobilelor la mâna a doua, expuse la vânzare în SUA a ajuns la o cifră incredibilă de puţin peste 27,500 dolari. Ca să înţelegem cât de mare e această cifră, vom spune că ea e cu 27% mai mare decât media lunii ianuarie din acest an, deci doar pe parcursul a 11 luni a crescut cu aproape o treime. Şi dacă ar fi să comparăm cu noiembrie 2019, exact doi ani în urmă, înainte de orice zvonuri pandemice, această cifră a crescut cu 41%!
Ei bine, marea întrebare este ce cauzează această creştere de preţuri pentru maşinile la mâna a doua, iar aici există şi răspunsuri evidente, şi dintre cele ce necesită o analiză mai profundă. Cea mai mare cauză e cotată ca fiind criza semiconductoarelor, de care e afectată industria auto, iar această criză determină o ofertă mai mică de automobile noi pe piaţă, respectiv mulţi ajung să cumpere maşini la mâna a doua. Cea mai mare creştere de preţ, apropo, se manifestă în zona maşinilor mai noi la mâna a doua, deci cele căutate în primul rând de cei care ar fi cumpărat o maşină nouă.
E interesant, însă, şi faptul că automobilele de vârstă medie şi mai înaintată au început a fi tranzacţionate mult mai rar, în mare parte pentru că oamenii vor să le păstreze mai mult, fără a aştepta pentru maşini noi sau să plătească prea mult pentru o maşină la mâna a doua, dar de o vârstă mai mică. Cele noi şi aproape noi, însă, îşi schimbă cel mai des proprietarii. La nivelul unui tablou general, oamenii par a fi mai puţin ataşaţi de maşinile noi sau aproape noi, produse foarte recent, şi tind să fie mult mai ataşaţi ca înainte de maşinile cu vârstă medie şi ceva mai vechi. Cei mai fericiţi proprietari de maşini, care nu prea vor să se despartă de ele, par cei care au vehicule între 7 şi 14 ani vechime. Deşi există multe în circulaţie, oferta de vânzare pentru acestea e cea mai rară, iar în unele cazuri, unele maşini cu reputaţie bună, precum Lexus sau Infiniti, ajung să se vândă cu peste 20,000 dolari SUA bucata, chiar dacă sunt fabricate prin 2008. Şi nu vorbim de cazuri speciale, de colecţionari, ci pur şi simplu de maşini bune, bine întreţinute!
Şi, per total, la nivelul întregii pieţe, chiar şi cu vânzări mai multe de maşini aproape noi, volumul total al maşinilor vândute la mâna a doua în SUA a scăzut cu aproape o cincime.

Deci, se pare că am început cu toţii a ne aprecia mai mult maşinile pe care avem, încetând a le mai considera „vechi” la o vârstă de 7-14 ani. Noi am merge mai departe şi ne-am întreba dacă nu cumva în toată ecuaţia joacă un rol important şi emoţia tot mai redusă a marii majorităţi a maşinilor noi, pe fundalul unor bijuterii inginereşti care se mai produceau pe atunci? Poate şi asta generează un ataşament mai mare faţă de maşinile bune, dar cu ceva mai mulţi ani în calendar? Tendinţa e clară, însă, iar dacă în SUA în doar doi ani maşinile la mâna a doua s-au scumpit cu 41%, atunci e limpede că pentru oameni acestea au ajuns să valoreze mai mult şi probabil tendinţa va mai continua.
1
3,132
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!