Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Un grup de expediţionişti din Rusia sunt acum în Moldova şi se îndreaptă spre Africa, cu 6 copii la bordul unei Toyota cu 381 mii km parcurşi şi a unui Lexus

4 Decembrie 2021 - 21:14
Ilie Toma
Datorită sugestiei unui vizitator şi pasionat de Toyota, pe nume Alexandru, am surprins azi în Chişinău un grup de expediţionişti din Rusia, care au pornit într-o călătorie spre Africa şi care traversează acum Moldova. Însă aceşti oameni nu sunt nişte expediţionişti obişnuiţi, ci au ales să facă lucruri incredibile, cu o motivaţie incredibilă, la bordul unor maşini de serie, iar pe deasupra una din familii călătoreşte cu cei 6 copii ai săi spre aventura din Africa!
Grupul de expediţionişti călătoreşte la bordul a două automobile — o Toyota Land Cruiser 200 şi un Lexus LX 570. Toyota Land Cruiser are un propulsor diesel sub capotă, e fabricată în anul 2010 şi are peste 381,000 km parcurşi în acest moment, având şi 3 rânduri de scaune la bord. Cu ea călătoreşte familia formată din doi adulţi şi cei 6 copii ai lor, cu vârste de 3, 4, 10, 12, 13 şi 14 ani!
În Lexus LX 570 călătoresc 3 adulţi — doi dintre care sunt un cuplu şi încă un amic, întregul grup fiind prieteni de mult timp, cunoscându-se de foarte mulţi ani între ei. Lexusul are sub capotă motorul său standard de 5.7 litri V8, pe benzină, care consumă enorm de mult, fireşte. Acum, fiind încărcat şi având şi boxă pe acoperiş, consumă cam 17-20 litri/100 km în regim de expediţie! Pentru a face faţă expediţiei, maşina a fost modificată în Moscova şi a primit un rezervor adiţional de benzină, de 180 litri, care, împreună cu rezervorul standard de 90 litri, va asigura deja o autonomie de peste 1,000-1,200 km maşinii. Apropo, maşina are un parcurs ceva mai mic, de doar 141,000 km.
Toyota are şi o remorcă, în care au încăput de toate şi care va servi la un moment dat drept loc de dormit. Pe lângă mini rulota pe roţi, au şi corturi de dormit specializate.
E curios că toţi adulţii din acest grup sunt sportivi profesionişti. Tatăl şi mama celor 6 copii, la fel ca şi adultul însoţitor din Lexus, fac parte din echipa naţională de paraşutism din Rusia, iar cuplul din Lexus e format din soţul rugbist şi soţia boxer. Unul din ei a luat chiar şi o paraşută, în speranţa că în Africa va avea ocazia spontană de a sări cu paraşuta.
Foto: Toyota Land Cruiser 200, cu 381 mii km parcurşi, pe care am surprins-o în Chişinău

Apropo, suspensia lui Lexus e una hidropneumatică, aşa standard cum e din uzină. De fapt, ambele maşini au intervenţii absolut minime, fiind în raport de 99.9% de serie. Doar anvelopele sunt specializate pentru expediţii şi teren dificil, iar Lexusul mai are rezervorul adiţional.
Până aici, în Moldova, le-au şuierat un pic curelele, aşa că pasionaţii locali de Toyota le-au recomandat un service competent, dar nu cel oficial, care le-a făcut toate reparaţiile şi verificările necesare şi le-a mai instalat şi nişte lumini adiţionale de expediţie. Şi atât, astea sunt toate pregătirile, dacă nu luăm în calcul schimbarea amortizoarelor şi arcurilor înainte de pornire, în Moscova. Iar la mecanicii moldoveni le-au luat numerele de telefon şi permisiunea de a-i suna în toiul nopţii, dacă vor avea nevoie în Africa.
De fapt, expediţioniştii nu pretind a fi foarte mari experţi în mecanica maşinilor, recunoscând că sunt mai degrabă amatori la mecanică şi aventurieri în viaţă. Au făcut şi alte călătorii lungi cu maşina, dar niciodată în Africa. Pe continentul african au mai fost doar ca turişti, dar tocmai de asta vor să vadă Africa cea adevărată. Odată, pe când erau în Egipt ca turişti, au mers din Sharm-el-Sheik în Cairo şi pe drum au văzut contrastul izbitor faţă de zonele hoteliere, iar acea experienţă de atunci i-a motivat să-şi dorească o explorare adevărată.
Din Moldova vor să meargă spre România, apoi Ungaria, Serbia, Italia, iar din Italia spre Maroc au programat un feribot, pe data de 11 decembrie. Odată ajunşi în Africa, vor înainta pe coasta vestică, cât mai sud, încercând să ocolească pe cât posibil zonele mai periculoase. Nu au un punct final fix, pentru că nu ştiu cât vor reuşi să înainteze în fiecare zi. Dar ştiu că expediţia lor trebuie să dureze exact o lună şi jumătate, cu scopul de a fi pe 15 ianuarie înapoi, acasă. Aşa că vor estima timpul şi distanţele şi se vor mulţumi să ajungă pur şi simplu cât mai aproape de ecuator posibil.
Bineînţeles, marea întrebare la care probabil deja te-ai gândit e de ce şi cum de s-au pornit într-o asemenea aventură deloc lipsită de pericole cu tocmai 6 copii la bord? Şi ce părere au avut copiii de asta? Ei bine, copii sunt extrem de încântaţi de aventură, cei mari se bucură că au scăpat de o lună şi jumătate de şcoală şi că vor fi parte a unei aventuri memorabile, iar cei mici abia aşteaptă să vadă girafe şi tot soiul de animale ca-n emisiuni. De fapt, familia a tot văzut împreună o mulţime de filme despre Africa, pentru a-i pregăti pe copii de ceea ce urmează.
Dar adevăratul motiv — ne zic cei doi părinţi paraşutişti ai celor 6 copii — adevăratul motiv de ce s-au pornit spre Africa e să le arate copiilor cum e lumea reală, în toată diversitatea sa, nu doar aşa cum e arătată la televizor sau pe internet. Cei doi părinţi simt că uneori copiii par a fi un pic prea alintaţi, fără a preţui lucrurile bune pe care le au în jurul lor, considerându-le drept obligatorii, drept implicite. Tocmai de asta, acei doi vor să le arate că lumea nu a atât de simplă, şi că există regiuni de o dificultate inimaginabilă. Vor merge şi lângă Dakar, un oraş specializat în reciclarea plasticului în zilele noastre, unde la procesul toxic de reciclare muncesc şi copii, iar durata medie de viaţă e extraordinar de mică şi unde conştientizezi că nici măcar gândul că plasticul se reciclează nu sunt la fel de frumos în forma lui adevărată. Voi să-i motiveze să fie responsabili cu resursele, să vadă toată gama de lucruri posibile în lume, să le dea o înţelepciune de viaţă care poate fi cunoscută doar când vezi cu ochii tăi. Fireşte, au luat o geantă imensă de medicamente cu ei, doar le cântărind 6 kg, au făcut vaccine şi au încercat să prevadă tot ce e posibil. Dar rămâne o doză imensă de risc. Însă sunt nişte părinţi care au făcut carieră sportivă profesionistă din a sări cu paraşuta. Lor să le vorbeşti de riscuri e de prisos.
Foto: cei doi părinţi paraşutişti ai celor 6 copii
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter