Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Un şofer de camion din SUA a fost condamnat la 110 ani de închisoare pentru un accident, cauzat de frânele defecte

17 Decembrie 2021 - 18:04
Redacţia PiataAuto.md
Un caz de condamnare cu totul ieşită din comun a avut loc de curând în SUA, în statul Colorado, condamnare despre care toate părţile implicate, până şi judecătorul, au declarat că e prea dură faţă de fapta unui şofer de camion.
Rogel Aguilera-Mederos e şoferul de camion care, în anul 2019, pe când avea doar 23 de ani, a cauzat un grav accident de autostradă cu camionul său cu remorcă, când a intrat din plin într-o zonă ambuteiaj pe autostrada I-70. Ambuteiajul fusese format în urma unui alt accident, iar şoferul de camion judecat acum ajunsese la el fără frâne. Acesta menţionează că a observat pe drum, la o viteză de 45 mile la oră, că nu mai are frâne la camion, iar valea care a urmat a crescut viteza. Când s-a apropiat de ambuteiaj, şoferul neexperimentat a declarat că n-a vrut să ia volanul în afară de frică să nu răstoarne camionul, aşa că a luat-o pe banda de rezervă, dar în scurt timp a dat peste alt camion care o bloca. În final, a luat volanul spre stânga şi a intrat în maşinile staţionate, creând un haos pe autostradă, cu incendii şi 4 vieţi pierdute. În total, în cele două accidente au fost implicate 28 de vehicule.
Fireşte, Rogel cu camionul său a fost declarat vinovat de producerea accidentului, doar că cercetările au arătat că anume cedarea frânelor camionului au fost cauza primară. Şoferul le verificase în aceeaşi zi mai devreme şi erau funcţionale, iar când a observat problema şi a început a rula la vale, a trecut pe lângă o rampă de siguranţă, unde ar fi putut ieşi şi opri camionul în siguranţă. N-a făcut-o din lipsă de experienţă, iar mai departe deciziile sale luate în acele fracţiuni de secundă de dinainte de accident sunt de asemenea discutabile.
Totuşi, legea din Colorado prevede pedepse minime pe unele din capetele de acuzare care i s-au invocat şi mai prevede că aceste pedepse trebuie executate succesiv, una după cealaltă, neputând fi comasate. Asta a şi dus la un verdict de tocmai 110 ani în închisoare, un verdict atât de drastic şi dur, încât până şi judecătorul Bruce Jones, care l-a vociferat, a menţionat că-l consideră prea dur şi că, dacă ar fi fost posibil să-i dea un verdict mai mic, i l-ar fi dat. Paradoxul e că până şi familiile victimelor, prezente la proces, au declarat că-l voiau pe Rogel în închisoare, dar să ştie că el şi va petrece tot restul vieţii acolo, e o sentinţă prea dură. Avocaţii, apărătorii de drepturi ale omului, spun că o asemenea sentinţă dură, care aparent mai are şi la rădăcină o eşuare a camionului, nu doar vina şoferului nu va servi cu nimic bun societăţii, or, şoferul de camion nu era în stare de ebrietate şi nu încălcase vreo altă normă a regulamentului rutier.
E o situaţie care dă de gândit, cu siguranţă, inclusiv prin prisma că un tânăr de 23 de ani ar fi putut fi prea puţin experimentat în acel moment pentru a lua deciziile corecte în situaţii limite, iar acum, deşi e parţial şi culpa sa, şi deşi toate părţile simt compasiune faţă de el, are oricum în faţă 110 ani de închisoare.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter