Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e cel mai nou camion uriaş din Rusia, care are 15.5 metri lungime, tracţiune 6x6 şi roţi de aproape 2 metri

11 Decembrie 2021 - 10:11
Redacţia PiataAuto.md
Chiar dacă în Rusia există un producător specializat în camioane mari, cu capacităţi sporite de trecere, pe nume Ural, care e cunoscut de multe decenii încoace şi care mai produce camioane legendar de capabile şi azi, pe lângă el în ultimii ani îşi face tot mai simţită prezenta şi un producător mult mai tânăr şi mai mic, pe nume Yamal. S-ar putea ca mulţi dintre noi să auzim pentru prima dată de el acum, şi asta pentru că Yamal există de puţin mai mult de 10 ani, şi a început cu mici pick-up-uri pe bază de UAZ-uri, apoi a trecut la camioane mai mari. Ultimul lor model, însă, prezentat în 2021, e deja un jucător în liga mare şi serioasă, fiind un adevărat cuceritor al terenurilor din Siberia.
Îi spune Yamal V-6M şi e un camion pur şi simplu uriaş, cu 3 punţi şi 6 roţi imense, atât ca lăţime, cât şi ca înălţime. De fapt, când un asemenea camion Yamal e pus alături de un Kamaz uzual, diferenţa dintre ele ca şi mărime e şi mai impresionantă.
Camionul măsoară peste 15.5 metri lungime, 3.45 metri înălţime şi 3.44 metri lăţime. Foloseşte o cabină de origine Kamaz însă aici componentele ce vin de la Kamaz sfârşesc. Cadrul dur e uriaş de dur şi de lung, adăpostind pe el şi o benă imensă, în care se pot încărca până la 25 de tone, dar sarcina recomandată de producător e de 19 tone. Camionul propriu-zis cântăreşte 20 de tone. La o asemenea lungime şi asemenea ampatament, manevrarea ar fi dificilă, aşa că s-a decis transformarea lui în cadru articulat, care reduce semnificativ raza de bracaj.
Toate trei punţi sunt cu tracţiune, având şi diferenţiale blocabile mecanic. Garda la sol e de 50 cm, iar roţile late permit distribuţia mai bună a greutăţii, fapt care menţine mai bine camionul la suprafaţă pe noroi şi zăpadă. Unghiul de atac e de 36 grade, iar de degajare — de 26 grade. Camionul poate merge prin ape de 1.7 metri adâncime.
Motorul şi transmisia acestui camion din Rusia provin din surse de import, însă. Propulsorul diesel e unul de origine Cummins, având 340 CP şi 1,425 Nm, iar cutia de viteze e una de origine ZF din Germania. Motorul e alimentat din două rezervoare a câte 600 litri, iar întrucât viteza maximă e de 52 km/h şi Yamal V-6M e conceput să înainteze cu forţă, dar încet, consumul se măsoară nu în litri/100 km, ci în litri consumaţi pe oră. Şi camionul consumă cam 36-40 litri pe oră, ceea ce înseamnă, că efectiv, la o viteză medie de vreo 25-35 km de înaintare prin pădurile siberiene, el poate atinge şi cifre de consum între 100 şi 160 litri/100 km!
Vezi mai jos acest camion în acţiune, într-un video. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter