Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta sunt două camioane Mercedes, care pot merge şi pe calea ferată, şi sunt folosite pentru intervenţii în tunelul Furka din Elveţia

23 Decembrie 2021 - 16:38
Ilie Toma
Te-ai gândit vreodată că un camion ar putea merge pe calea ferată? Şi nu pe un vagon-platformă, aşa cum menţionam în articolul despre tunelul Gotthard de bază din Elveţia, şi cum ne demonstra mai apoi şi un şofer din Republica Moldova ce călătoreşte frecvent în asemenea mod cu camionul său, ci direct pe calea ferată, având roţi suplimentare cu care să se poată deplasa pe şinele de tren! Ei bine, aceste două camioane sunt adaptate exact în asemenea mod şi fac parte din conceptul de intervenţie în cazul situaţilor de urgenţă, gândit de inginerii elveţieni pentru tunelul Furka.
Acest tunel este de asemenea unul din tunelele „bazate” ale Elveţiei, bazat însemnând că tunelul e trasat cât mai aproape de altitudinea celor două portaluri ale sale, pentru a avea diferenţă minimă de altitudine între ele. Un asemenea tunel bazat poate scuti trenurile de urcuşuri la mare altitudine, făcându-le capabile să transporte greutăţi mai mari, prin urmare în ultimele decenii mai multe asemenea tunele de bază s-au construit în Elveţia, unele din ele oferind alternative mai eficiente pentru rutele feroviare anterioare, care urcau mai sus în munţi. Tunelul Furka a fost construit în 1982 şi e unul din cele mai importante în prezent, transportând frecvent şi automobile pe platformele sale, şi camioane, dar fiind şi parte a renumitului traseu epic Glacier Express, despre care vorbeam într-un alt articol recent. Anual, acest tunel transportă circa 225,000 vehicule, 41,000 tone de mărfuri şi 7.3 milioane de pasageri.
Tunelul Furka are 15.4 km lungime şi uneşte regiunea Oberwald din cantonul Valais, aflată la 1,368 metri altitudine, cu localitatea Realp, din canton Uri, aflată cu 180 metri mai sus. La o asemenea folosire intensă a tunelului, şi la o asemenea lungime mare, inginerii au elaborat planuri de intervenţie foarte sofisticate şi eficiente, iar aceste planuri includ şi folosirea camioanelor de care vorbim azi.
Tunelul are o unitate proprie de pompieri voluntari, formată din 46 de oameni. Toţi au job-uri de bază la calea ferată, iar activitatea de pompieri e una suplimentară. Unitatea dispune de două locaţii de intervenţie, la ambele capete ale tunelului, şi în ambele părţi există cât două asemenea camioane, unite în câte un convoi. Iar convoiul e unui foarte special.
Acesta e format din două camioane Mercedes-Benz Arocs 2642, ambele având un mecanism cu roţi auxiliare compatibile cu şinele de cale ferată. Acest mecanism poate fi retractat automatizat şi camioanele pot fi folosite ulterior pe drumurile publice. Convoiul e format din două camioane şi o ambulanţă între ele. Unul din camioane e configurat ca vehicul de pompieri, iar celălalt ca vehicul transportator de pasageri, unde pot urca 30 de oameni.
Convoiul e format în felul următor: camionul de pompieri are în faţa sa ambulanţa, iar în faţa acesteia e poziţionat şi camionul transportator de persoane. În cazul unei intervenţii, convoiul intră în tunel cu spatele, camionul de pompieri fiind astfel primul spre interiorul tunelului. Astfel, în cazul unui incendiu, acesta poate rămâne detaşat de convoi, pentru a lucra la stingere, în timp ce ambulanţa ia răniţii la bord, iar camionul transportator de persoane evacuează oamenii din locul intervenţiei. Pentru că au şi roţi standard, la nevoie, camioanele îşi pot continua drumul pe drumurile publice.
Camioanele sunt pline de echipamente speciale la interior, atât pentru dirijarea motoarelor şi mecanismelor hidraulice de rulare pe cale ferată, cât şi pentru toate echipamentele suplimentare cu care sunt dotate.
Vezi mai jos şi un video scurt de prezentare a acestora.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter