(VIDEO) Cât de multă rezervă inginerească are un motor de 3 cilindri de pe Toyota GR Yaris

3 Decembrie 2021, 14:26
Redacţia PiataAuto.md
Toyota GR Yaris e una din minunile inginereşti ale prezentului, iar anterior am mai spus despre ea că e unul din cele mai geniale automobile moderne în forma sa produsă de uzină, deşi are un motor de doar 3 cilindri. Acest motor are o cilindree mai mare, însă, de 1.6 litri, din care scoate 261 CP graţie turboaspirării, iar puterea e trimisă ulterior unul sistem de tracţiune integrală foarte interesant setat, astfel încât maşinuţa face minuni, pur şi simplu. Ei bine, dar ce se întâmplă când încerci să scoţi mai mult dintr-un asemenea motor de doar 3 cilindri, din care producătorul a scos deja enorm de mult?
Cu toţii am vrea să ştim că producătorii mai implantează rezerve inginereşti în maşini şi-n motoare, chiar şi-n zilele noastre. Parcă n-am îndrăzni să visăm la overengineering-ul de altă dată, din anii 70, 80 şi 90 la unele mărci, dar tot am aştepta ca măcar puţin overengineering să existe, or anume el asigură durabilitatea şi fiabilitatea. Dar mai are oare rost să aşteptăm asemenea rezerve inginereşti la un motor de doar 3 cilindri, turboaspirat, modern?
Ei bine, un entuziast al modelului, tot el şi un pasionat priceput în ale tuning-ului, a decis să-şi sporească puterea Toyotei sale GR Yaris. Aşa că a început o serie de modificări la maşină, începând cu un nou sistem de management al motorului şi sfârşit cu un nou sistem de evacuare. Apoi s-a înlocuit turbina de stoc cu una mult mai mare, schimbată la pachet cu întreaga admisie. Puterea a crescut iniţial al 367 CP, dar modificările au continuat şi s-a ajuns de la o putere imensă de 472.8 HP sau 479 CP în unităţile de măsură folosite în Europa, scoşi dintr-un motor de doar 3 cilindri!
Paradoxul e că la puterea asta nimic în blocul motor nu a fost schimbat — blocul, pistoanele, bielele, valvele, arborele cotit, cuzineţii, arborele cu came — totul absolut e încă în condiţie de stoc, aşa cum a venit de la uzină. Iar marea întrebare e dacă motorul unei Toyota GR Yaris are atât de mult overengineering în el, încât să reziste unei puteri atât de mari fără a ceda? Pentru a afla asta, Toyota GR Yaris a fost pusă la competiţii de drag, cu accelerări maxime, una după alta.
Uimitor, însă motorul a rezistat exemplar unui asemenea tratament. Prima piesă care a cedat a fost ambreiajul. Motorul şi cutia în sine au rezistat, având atât de multă supra inginerie, încât au făcut faţă unei puteri mult mai mari decât cea standard, din uzină. Concluzia după acest test suprem a fost că avem de-a face cu o micuţă cu un overengineering excepţional de mare, implantat în ea!

Vezi toată epopeea acestor modificări şi a felului cum înaintează un GR Yaris de 479 CP în video-ul de mai jos.
0
2,859
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!