(VIDEO) Cât de problematic e renumitul motor 1.4 TSI EA111 al grupului Volkswagen, în viziunea mecanicilor

4 Decembrie 2021, 10:11
Redacţia PiataAuto.md
Motorul de 1.4 litri TSI a fost unul din primele propulsoare din epoca downsizing-ului, care a aplicat o cilindree redusă şi turboaspirare pentru a compensa cilindreea mai mică. A existat în multiple ipostaze de putere, iar unele dintre ele aplicat nu doar o turbină obişnuită, ci şi un compresor mecanic adiţional.
La început motorul a fost întâlnit cu ovaţii şi premii pentru felul în care reacţiona şi se conducea. Dar peste doar câţiva ani au început a răzbate zvonuri despre probleme grave pe care le pot întâmpina proprietarii. Primele şi cele mai grave erau legate de lanţul de distribuţie şi actuatorul de tensionare a acestuia. Lanţul fusese necalitativ, care genera întinderea lui şi probleme specifice cu afectarea întregului motor. La maşinile care erau diagnosticate după primele simptome, se constata că lanţul nu apucase să slujească nici măcar pe perioada garanţiei, şi acesta era de obicei înlocuit.
Actuatorul de pretensionare nu avea limitatoare şi putea rămâne fixat, mai ales în poziţia minimă, eşuând ulterior să pretensioneze corect lanţul. Asta se putea întâmpla la unele maşini lăsate în treapta 1 în pantă mai pronunţată, sau atunci când maşina pornea cu bateria epuizată, fiind împinsă în viteză. Ulterior, atât problema lanţului necalitativ a fost rezolvată, cât şi a actuatorului, iar noile lanţuri reuşeau deja să parcurgă câte 200 mii km.
Probleme au existat şi la turbina de origine Mitsubishi a acestui motor, care a fost supusă ulterior unui recall. Ea putea adeseori admite defecte din cele mai diverse, ajungând să lase ulei înspre galeria de admisie şi tot soiul de alte simptome. Turbinele actualizate au eliminat aceste probleme.
Intercooler-ul e integrat în galeria de admisie şi poate denota scurgeri de lichide răcire spre canalele de admisie. La început scurgerile sunt mici şi pot fi observate doar prin scăderea nivelului de lichid în sistemul de răcire al maşinii, dar, dacă problema nu este înlăturată mult timp, se poate ajunge până la cantităţi mari de lichid scurse spre admisie, care ajung în cilindri şi care pot provoca până şi şoc hidraulic.
Injecţia motorului e de obicei destul de fiabilă, cu excepţia unor probleme la parcurs la mare a pompei de injecţie. Aceasta poate admite nimerirea carburantului în ulei, care ajunge apoi în sistemul EGR, iar ulterior în admisie, fapt care duce la un amestec prea îmbogăţit şi erori generate din această cauză.
Toate aceste probleme sunt generatoare de mari bătăi de cap, dar la etapele ulterioare de producţie ele au fost în mare parte rezolvate. Faţă de alte motoare, 1.4 TSI consuma relativ puţin ulei în forma sa bună din punct de vedere tehnic, uneori nefiind nevoie de adăugare de ulei între deserviri tehnice, iar alteori suplinirea fiind făcută cu doar câteva sute de grame. La versiuni mai târzii, deci, cu o mentenanţă regulată şi corectă, problemele au fost mult mai mici, ceea ce i-a făcut pe mecanici să spune că dacă la început propulsorul era cu adevărat unul extrem de problematic, către sfârşitul producţiei sale din 2015 s-a transformat într-unul din cele mai fiabile ale grupului VW.

Vezi mai jos o descriere mai detaliată a mecanicilor, cu dezasamblarea acestui motor. Poţi include şi subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
0
16,480
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!