(VIDEO) Cum e fabricat uleiul de motor modern la fabrica din SUA care a inventat uleiurile sintetice

18 Decembrie 2021, 17:52
Redacţia PiataAuto.md
Prin părţile noastre mulţi dintre noi s-ar putea să nu fi auzit niciodată de numele AMS Oil, dar adevărul e că această companie e cea care a inventat uleiurile moderne, sintetice, aşa cum le ştim azi şi cum le folosim în cea mai mare parte în toată lumea pe motoarele cu ardere internă. Fondatorul acestei companii, care a fost şi pilot de avion la un moment dat în perioada războiului, a fost cel care a inventat procesul de sintetizare a unui lubrifiant produs în mediu controlat.
La început, lumea îl numea ulei artificial, considerându-l inferior. În 1972 fondatorul a trimis acel ulei la laborator, sub lupa petroliştilor, şi după multe testări oficiale, uleiul AMS a obţinut atunci primul certificat de conformitate a unui ulei sintetic pentru motoarele cu ardere internă, AMS devenind, practic, primul ulei sintetic ce putea fi folosit pe maşinile din întreaga lume. Iar inovaţiile au continuat pentru motoare diesel, motoare turbo, motoare performante din motorsport, motoare marine, prin urmare compania asta, neştiută din mulţi dintre noi, s-a ţinut de inovat până azi şi e unul din liderii industriei, de fapt, fiind în continuare deţină de urmaşii fondatorului.

Iar în video-ul de mai jos unul dintre proprietarii actuali demonstrează întregul proces de fabricaţie a acestor uleiuri — cum are loc livrarea materiilor prime iniţiale, cum are loc amestecarea componentelor, curăţarea ţevilor pe interior în linia de producţie între diferite tipuri de ulei produse, pentru a se evita contaminarea între tipurile de ulei. Se arată şi adăugarea de aditivi secreţi şi formarea amestecului final până la ambalare, într-o companie care, pentru cei ce-i înţeleg abordarea pasională şi inginerească, e una simbol pentru America de Nord în general. E una din acele companii americane clasice, deţinute de o familie, în care lucrurile se fac cu pricepere şi pasiune sfântă pentru produs şi clienţi, cum era odată, am putea spune. Şi paradoxul e că fabrica e localizată într-unul din cele mai pustii şi reci state americane, Wisconsin, fiind acolo una din sursele progresului şi bunăstării pentru cei din jur.
Vezi mai jos, deci, un reportaj recent din interiorul acestei fabrici atât de speciale pentru SUA.
0
2,909
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!