(VIDEO) Electrica Mazda MX-30 a fost certificată în SUA cu autonomie de doar 161 km, iar soluţia sugerată e ca proprietarii să aibă şi o altă maşină

29 Decembrie 2021, 11:12
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul japonez Mazda e unul din cei care se împotriveau cel mai mult maşinilor electrice, şi chiar noi, la nenumărate teste drive internaţionale, am auzit inginerii Mazda spunându-ne direct că nu vor să producă electrice, şi o vor face doar când vor fi nevoiţi, sau vor dezvolta alţii tehnologiile. Aşa că atunci când am testat pe propria piele electromobilul Mazda MX-30, primul lor model electric, nu ne-am mirat să descoperim că maşina se conduce plăcut în esenţă, dar autonomia e total impracticabilă, fiind sub orice critici pentru un SUV electric modern.
Mai nou, certificările agenţiei guvernamentale EPA din SUA au confirmat o autonomie de doar 100 mile pentru acest model electric, adică 161 km. Producătorul pretindea între 200 şi 260 km, în funcţie de regimul de condus. Însă, cu cifrele stricte emise de EPA nimeni nu îndrăzneşte să se pună în SUA şi ele sunt luate drept referinţă oficială. Aşa că acum Mazda vinde MX-30 doar în California, doar pentru a bifa că are un model electric în gamă pe teritoriul SUA.
Luaţi la întrebări de jurnalişti despre cifrele mici de autonomie, cei de la Mazda s-au apărat indicând că în mediu, un şofer din SUA, circulă 48 km pe zi, iar astfel, autonomia maşinii ar fi suficientă. Totuşi, răspunsul n-a fost unul mulţumitor pentru jurnaliştii nord-americani, aşa că unii au continuat să insiste cu fiecare ocazie posibilă.
De curând, un managerul de comunicare al Mazda Canada, Mark Peyman, a dat un argument neaşteptat drept justificare şi totodată soluţie. Acesta a spus că studiile interne Mazda arată că cei mai mulţi din cei care cumpără o Mazda MX-30 mai au un automobil în familie, poate chiar două, prin urmare şi recomandarea producătorului ar fi ca acest model electric să fie cumpărat de către cei care mai au o altă maşină, preferabil cu motor cu ardere internă. Fireşte, o asemenea declaraţie nu avea cum să nu atragă un val uriaş de critici din partea pasionaţilor de automobile electrice din America de Nord, care acuză acum Mazda că au creat un model superficial, doar de dragul de a-l bifa că există, dar care nu are o utilitate viaţa reală şi prin urmare nu va produce un impact real în reducerea emisiilor CO2.
Te invităm să vezi mai jos şi testul nostru drive, făcut în Moldova cu Mazda MX-30 la începutul acestui an, în care menţionăm aceeaşi problemă a autonomiei critice de mici, experimentate de viu.
0
2,167
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!