Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) În Moldova a fost aşternut primul drum acoperit cu plastic reciclat, în locul asfaltului clasic

2 Decembrie 2021 - 13:42
Redacţia PiataAuto.md
În comuna Durleşti din municipiul Chişinău ieri a fost aşternut primul drum acoperit cu plastic reciclat în locul asfaltului clasic, pe baza unei tehnologii noi inventate de un scoţian, tehnologie care a reuşit deja să se răspândească în peste 30 de ţări. Într-o ţară ca Moldova, în care drumurile aproape întotdeauna se strică prea repede după ce sunt reparate, aplicarea unei asemenea tehnologii sună deosebit de intrigant, aşa că am vrut să aflăm mai multe despre ea.
Aşadar, ideea primară a fost inspirată din problema gropilor permanente în asfalt în multe ţări ale lumii. Bitumul clasic e supus temperaturilor, dilatărilor, şi în final ajunge să se erodeze şi să formeze gropi. Ce-ar fi dacă s-ar folosi un material mai elastic, existent din abundenţă pe pământ? Atunci inventatorul şi-a amintit de obiceiul indienilor de a-şi astupa gropile prin sate adunând gunoi de plastic şi aprinzându-l pentru a se topi. El şi alţi câţiva colegi s-au adunat să gândească o formulă prin care milioanele de tone de plastic din întreaga lume ar putea fi presate şi lipite astfel încât să rezulte o compoziţie aplicabilă pe drumurile publice.
Aşa a luat naştere tehnologia inventată de ei şi compania fondată în jurul acestei tehnologii, numită MacRebur. Cheia succesul a fost să găsească formula chimică perfectă a componentelor ce intră în mixul final, astfel încât acesta să se simtă ca un asfalt obişnuit, să aibă aceeaşi aderenţă, să sune la fel, să fie perceput în mod similar — cu alte cuvinte să pară un drum absolut normal. Iar acest mix final e ţinut în secret, însă câteva elemente sunt totuşi cunoscute.
Compoziţia unui asfalt normal e de circa 90% pietre, calcar şi nisip, plus alte 10% de bitum în rol de coagulant şi aditiv, bitumul fiind făcut din petrol. Acum tehnologia scoţienilor înlocuieşte cea mai mare parte a bitumului, deci o mare parte din cele 10%, lăsând în continuare pietrele, calcarul şi nisipul prezente. Plasticul este reciclat şi produs în granule mici, care ajung în compoziţia finală, tratată la temperatură, apoi acelaşi plastic acţionează ca element de coagulare şi adeziv, fiind totodată mai elastic decât bitumul. Asta asigură drumului o mai mare elasticitate şi rezistenţă în timp, după cum promit inventatorii. Compoziţia finală poate fi turnată cu aceleaşi utilaje cu care se toarnă şi asfaltul obişnuit. Pe lângă asta înlocuirea bitumului din compoziţie face ca emisiile de CO2 din procesul de producţie a asfaltului final să scadă drastic, or, o tonă de bitum emite o tonă de CO2 în procesul de fabricare. Şi fireşte, tonele de deşeuri care sunt reciclare sunt poate un avantaj şi mai mare.
Aşadar, primul drum experimental din Moldova, cu acest material nou, a fost aşternut la Durleşti, iar compania spune că noua tehnologie îi permite să fie mai competitivă la costuri cu circa 5-10% în raport cu asfaltul obişnuit. Planurile companiei sunt mari pentru Moldova şi inclus până şi o fabrică de producere locală a acestui amestec, care ar acoperi necesităţile Moldovei, României şi Ucrainei.
Vezi mai jos un reportaj realizat de BBC despre tehnologia scoţiană, aplicată acum şi la Chişinău.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter