Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria neştiută a primelor automobile Lada electrice, care datează din anul 1979

19 Decembrie 2021 - 13:02
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre până şi aluziile celor de la Lada că ar putea produce maşini electrice, pentru a se alinia trendului industriei auto, nasc priviri îndoielnice şi uneori ironice. Dar au existat vremuri când inginerii lada experimentau cu propulsia electrică înaintea multor ale mărci auto din industrie! Da, primele automobile electrice Lada au fost create tocmai în anul 1979, iar parametrii lor tehnici sună impresionanţi şi azi!
Inginerii au creat două prototipuri electrice, pe baza break-urilor de model Lada 2102. Versiunile electrice au primit denumirea de 21029, iar în unele surse se menţionează şi numele care trebuia acordat ulterior versiunii de serie, 2801. Caroseria acesta maşini de test era mai asemănătoare cu o dubiţă, or, uşile spate au dispărut, la fel ca şi geamurile, acel loc imens fiind transformat într-un compartiment de încărcare. În zona dintre scaune şi compartimentul utilizabil exista un alt compartiment ce adăpostea o parte din baterii, iar alte baterii luaseră locul motorului normal de sub capotă.
Bateriile, apropo, erau de tip nichel-zinc şi aveau în sumă circa 18 kWh de energie stocată în ele. Ele cântăreau 380 kg, dar, întrucât maşina scăpase de motorul cu ardere internă, cutia de viteze, rezervorul de combustibil şi alte câte componente, sarcina ei utilă rămăsese acceptabilă: putea lua la bord 2 oameni şi încă 340 kg de mărfuri în compartimentul spate. Masa totală a maşinii era de 1,615 kg.
Maşina era propulsată de un motor electric de 12 kW, ceea ce echivalează cu 17 CP. Poate părea puţin, dar cuplul era mare şi instantaneu şi atunci, aşa că Lada electrică avea un dinamism demn, accelerând de la 0 la 30 km/h în doar 4 secunde. Până la 100 km/h nu măsurase nimeni acceleraţia, pentru că maşina nu ajungea decât la 87 km/h.
Autonomia acestei Lada electrice era de 87 km dacă maşina menţinea o viteză medie de 60 km/h sau chiar de 110 km dacă viteza medie era de 40 km/h. Deci, prin oraş, deja în 1979 o asemenea Lada putea avea circa 100 km autonomie!
Iar pe atunci asta a fost considerat insuficient. Prototipurile fuseseră pregătite pentru olimpiada din 1980, care avusese loc la Moscova, însă după 1980, în lipsa unor baterii de capacitate mai mare, Lada electrică nu a mai ajuns în producţia de serie. Însă când ne gândim azi, că acum 42 de ani, inginerii de la Lada creaseră deja maşini electrice, cu parametri demni pentru acei ani, nu avem cum să nu le admirăm acea muncă făcută atunci!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter