(VIDEO) Istoria neştiută a unei echipe de ingineri din Moldova, datorită cărora 120 de oraşe din lume au troleibuze mai eficiente în consumul de energie

12 Decembrie 2021, 17:11
Ilie Toma
Istoria asta a fost o mare revelaţie şi pentru noi, cei din redacţie. Am descoperit-o datorită Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei şi a unui consilier din această agenţie, Veaceslav Şutchevici, care se întâmplă să fie şi cititor al site-ului nostru şi care a văzut un articol mare şi aniversar, pe care-l publicasem de Ziua Independenţei Moldova şi în care arătam situaţia actuală a industriei auto din Moldova, enumerând un număr impresionant de fabrici ce activează în această industrie în ţara noastră şi despre care ştim prea puţin. Ei bine, datorită lui am aflat că în ţara noastră mai există o mulţime de istorii nespuse, captivante, despre care merită să ştie cât mai multă lume. Apoi au urmat zile în care am urcat în maşină şi am mers uneori zeci de kilometri, alteori sute de kilometri prin Moldova, pentru a cunoaşte pe viu aceste istorii, din prima sursă, pentru a vorbi cu oamenii care le formează şi pentru ca noi toţi, să cunoaştem mai mult lucrurile cu adevărat admirabile, făcute prin multă muncă şi inovaţie, care se întâmplă chiar în ţara noastră. Ceea ce vom publica în aceste articole sunt impresiile noastre sincere, acumulate pe viu, de la aceşti oameni, văzându-le munca, întrebându-i direct pe ei despre ceea ce fac şi aflând direct de la ei detaliile acestor istorii! Iar azi începem cu prima istorie, a unei echipe ce munceşte chiar în Chişinău şi face lucruri incredibile.
Totul la această echipă de ingineri din Moldova e neaşteptat şi excentric într-un fel. Numele lor — InformBusiness — nu sugerează nici pe aproape ceea ce fac ei. Au facilităţi de producţie în subsolul unei clădiri absolut normale de pe Calea Ieşilor din Chişinău, iar o linie de troleibuz coboară de la reţeaua urbană, de pe stâlp, spre subsolul nevăzut în care aceşti ingineri muncesc. Dar anume acolo, în subsol, se întâmplă inovaţia, munca de cercetare şi dezvoltare, unde există laboratoare de testare şi unde are loc producţia curentă. E o fabrică despre care sunt şanse foarte mari să nu fi auzit niciodată dacă nu faci parte dintr-o industrie ţintită de ei, dar anume echipa de aici, din Chişinău, şi-a lăsat amprenta muncii lor în peste 120 de oraşe ale lumii şi în transportul public din acele oraşe!
Nici Vitalie Eşanu, cofondatorul companiei şi CEO-ul acesteia, nu e nici pe departe boss-ul obişnuit pe care-l vedem prin Moldova, văzându-se mai degrabă ca un inginer în microelectronică decât ca un şef la costum şi cu servietă în mână. Dar în ultimii 30 de ani, el a reuşit să atragă talente şi să inspire o echipă de oameni în halate, cu ochelari pe faţă şi şurubelniţe în mână, cu pricepere în software şi hardware, exact aşa cum îţi imaginezi inginerii supratalentaţi.
Foto: Vitalie Eşanu, co-fondatorul şi liderul echipei de ingineri

Deci, ce anume fac aceşti ingineri moldoveni într-un subsol de pe Calea Ieşilor din Chişinău, de are impact într-atât de multe oraşe ale lumii? Ei bine, ei concep şi produc tehnologia de bază a transportului public urban modern — de la troleibuze şi tramvaie, care folosesc reţelele de fire ale oraşelor, până la trenuri şi chiar autobuze electrice moderne. Şi tot ei sunt cei care au inventat conceptul troleibuzului hibrid — sau a troleibuzului care-şi poate continua mişcarea pe baza bateriilor de la bord şi le încarcă ulterior de la fire, fapt care permite unor asemenea troleibuze să ajungă în zone mai îndepărtate, precum suburbiile oraşelor, fără necesitatea trasării firelor, sau chiar în centrele istorice ale oraşelor, unde trasarea de fire n-ar fi fezabilă. Cei ce locuiesc în Chişinău şi suburbii ar putea să fi recunoscut deja că un asemenea concept se foloseşte în capitala Moldovei, dar cu siguranţă puţini ştiu că el a fost folosit pentru prima dată la scară largă tot în Moldova, iar azi s-a răspândit deja în mai multe oraşe a lumii, inclusiv San Francisco, tot datorită aceleiaşi echipe de ingineri moldoveni! Sună intrigant? Pentru că este! V-am spus că şi pentru noi a fost o revelaţie ce am aflat în acest reportaj!
Foto: în San Francisco există de asemenea troleibuze ce pot opera parţial fără piloni conectaţi la fire, după exemplul Chişinăului

Compania propriu-zis a fost fondată în 1990, încă înainte ca URSS să se destrame oficial, de asta actele constitutive oficiale au fost emise abia mai târziu, când Republica Moldova a avut entităţile corespunzătoare create. Deci, echipa asta de ingineri a apărut într-o epocă în care nici măcar sistemul de operare Windows nu se inventase. Şi inţial inginerii voiau să facă şi soft, şi microelectronică, iar primii ani domeniile lor de activitate au fost variate. Momentul-cheie când au început a fi ţintite troleibuzele s-a produs în anul 2000. Era o perioadă de criză acută pentru sistemul de transport public din Chişinău, care era în datorii şi nu-şi putea plăti nici măcar electricitatea consumată. Vitalie Eşanu s-a întâlnit ocazional cu şeful regiei de transport electric urban, care era copleşit de griji şi care l-a întrebat pe Vitalie de ce ei, ingineri pricepuţi, nu fac ceva să scadă drastic consumul troleibuzelor, ca regia să poată supravieţui în timp de criză. A fost o întrebare retorică, dar ea a aprins scânteia în minţile inginerilor moldoveni şi a dat startul unui întreg lanţ de evenimente care a adus echipa în punctul unde este azi.
Inginerii s-au apucat de studiat problema şi au identificat în scurt timp că troleibuzele vremii iroseau prea multă energie prin rezistori şi emanaţie de căldură, din cauza unui management simplist al motoarelor electrice, al recuperării slabe şi a hardware-ului vechi şi greoi ce dirija puterea dezvoltată de electrometrul troleibuzului. Aşa că ei au dezvoltat un nou model care a înlocuit toate acele componente de management. Efectiv, troleibuzele rămâneau aceleaşi, cu acelaşi motor electric, dar de pe ele se scoteau 1.5 tone de rezistoare şi releuri vechi şi se înlocuiau cu o cutie de 42 kg, care substituia toate funcţiile echipamentului vechi şi o făcea şi prin hardware modern, şi prin soft inteligent. Primele 3 troleibuze din Chişinău, care au fost echipate cu asemenea cutii în anul 2001, au demonstrat o eficienţă uriaşă: consum total redus cu 35-40%!
După asemenea indicatori de viaţă reală, era clar că inginerii aveau multe planuri în faţă. În scurt timp ei au fost abordaţi de compania internaţională Fujitsu, care le-a propus să le furnizeze componente microelectronice necesare conceptului lor, cu scopul ca acele componente de calitate să asigure o fiabilitate extraordinară în timp şi să poată opera la temperaturi de la -40 până la +60 grade. Inginerii din Moldova au acceptat, şi de atunci folosesc doar componente de top în produsese lor, de la Fujitsu, Hitachi, Mitsubishi, Baumer.
Foto: Aşa arată o cutie modernizată din zilele noasre, produsă de inginerii moldoveni, care dirijează întreg sistemul de propulsie electrică al unui troleibuz

Procesul de modificare a troleibuzelor din Chişinău a continuat, iar eficienţa pe care acestea o câştigau a intrigat mai mulţi manageri de regii de transport din ţări vecine. Oraşul Vinnitsa din Ucraina a fost primul unde echipa de ingineri şi-a exportat conceptul, în anul 2003. O partidă de 16 troleibuze a fost transformată în timp de 2 săptămâni atunci. Interesul a continuat să crească, cu solicitări din tot mai multe oraşe. În 2004, de exemplu, ei au instalat sistemul lor actualizat pe 18 troleibuze din Sankt Petersburg, Rusia. Toate acele 18 troleibuze sunt în operare şi azi, după 17 ani, fără probleme majore de fiabilitate!
Foto: Troleibuze din oraşul Vinnitsa

Aşa echipa de ingineri şi-a câştigat reputaţia şi a început a modifica troleibuzele vechi pentru a le face mai eficiente. Dar, între timp, au devenit şi furnizori la câteva uzine de troleibuze, livrând modulele lor pentru a fi instalate din start, pe troleibuzele noi. În zilele noastre, componentele lor se livrează la uzine din Ucraina, Belarus şi Rusia, iar prin furnizori intermediari, şi la alţi producători din lume. Geografia de azi a troleibuzelor ce conţin conceptul echipei de ingineri din Moldova cuprinde peste 120 de oraşe din lume. Cel mai nordic este oraşul arctic Murmansk, cel mai sudic e Bishkek în Kârgâzstan. Oraşul cu cele mai estice coordonate e Vladivostok, iar cele mai vestice — San Francisco, printr-un furnizor intermediar.
Foto: Module în process de fabricaţie, pe care le-am surprins la fabrica din Chişinău

Echipa mica de ingineri din Moldova furnizează un concept similar de eficientizare şi pentru locomotive de tren şi tramvaie, dar între timp tot ei au fost cei care au făcut pionerat într-un domeniu neaşteptat, al troleibuzelor hibride. Ideea a apărut ca o necesitate de a conecta suburbiile oraşelor mari prin troleibuze, dar fără costurile mari de trasare a liniilor de troleibuz către acele destinaţii pe zeci de kilometri. Ei s-au gândit că dacă vor rezolva problema, troleibuzele spre suburbii şi zone centrale ar fi o soluţie mai ecologică şi mai ieftină decât autobuzele sau ale forme de transport. Aşa au venit cu ideea de a instala un set de baterii în spatele troleibuzelor, care ar stoca energia necesară pentru ca acestea să călătorească cu pilonii coborâţi. Cerinţa pentru Chişinău era ca autonomia să fie de minim 20 km, dar sistemul lor are o autonomie de viaţă reală de 60-70 km. Şi partea cea mai frumoasă e că aceste baterii n-au nevoie de timp de staţionare pentru a fi încărcate — ele se încarcă direct din mers, prin recuperare şi energie din reţea atunci când pilonii sunt reconectaţi.
Foto: Troleibuz care poate rula şi pe baterii, Chişinău

Conceptul a mai evoluat între timp. Acum foloseşte baterii de tip LiFePO4. În troleibuzele din Chişinău, sunt 160 de blocuri de baterii în set, fiecare bloc cântărind 3.3 kg. Deci, masa totală a setului de baterii e de 528 kg. Dacă am compara această masă cu unul din cele mai avansate autobuze pur electrice, cu baterii ultra-compacte de tip solid-state, Mercedes e-Citaro, aflăm că acolo masa totală de baterii e de 3,150 kg, deci de 6 ori mai mult. Deci, până şi cele mai avansate autobuze electrice moderne sunt mai puţin prietenoase cu mediul şi mai puţin raţionale în exploatare în mediul urban şi suburban în comparaţie cu troleibuzele hibride. Apropo, consumul mediu al unui troleibuz hibrid în Chişinău este de 75-95 kWh/100 km, ceea ce e simţitor mai puţin decât consumul unui autobuz e-Citraro cu baterii solid state, care consumă între 130-250 kWh/100 km, în funcţie de condiţiile meteo. Deci, nu e de mirare că azi în Chişinău avem peste 60 de troleibuze hibride în operare atât pe strada Albişoara, cât şi spre o mulţime de suburbii şi chiar aeroport. Dar cel mai mult ar putea să ne mire faptul că alte 600 de asemenea troleibuze, cu concept inventat şi desăvârşit de echipa de ingineri din Moldova, sunt folosite în peste 30 de oraşe ale lumii!
Foto: Bateriile de generaţie anterioară şi cele noi, mai compacte, de tip LiFePO4, folosite acum

Pe lângă asta, echipa din Moldova vrea să inoveze şi mai departe şi este, în prezent, partenerul contractat al uzinei MAZ din Belarus pe partea de R&D pentru dezvoltarea unui viitor autobuz electric din clasa de 9 metri. Va fi un autobuz pur electric, cu baterii, concepute pentru localităţi cu până la 200,000 locuitori, unde folosirea lor ar mai justificată. În prezent, aproape că nu există asemenea autobuze pe piaţă, însă numărul de oraşe cu asemenea populaţie e foarte mare în jurul lumii, iar acele oraşe ar putea fi atrase pentru a opta pentru asemenea autobuze cu zero emisii locale. Autobuzele vor avea 300 km autonomie, suficient pentru o zi întreagă de operare într-un asemenea oraş. Pe lângă asta, echipa din Moldova livrează deja componente către actualele autobuze electrice mai mari, produse de MAZ, din clasa de 12 metri.
Toată producţia acestor componente hardware are loc cu o echipă relativ mică de la subsolul acelui edificiu de pe Calea Ieşilor, din Chişinău, despre care vorbeam. Componentele sunt achiziţionate de la furnizori renumiţi, uneori piesele fiind proiectate în Moldova ca inginerie, dar produse în altă parte, şi apoi importate pentru produsul final. Ca, spre exemplu, un radiator special ce e produs în Suedia pentru sistemele echipei din Moldova.
Foto: Radiator produs în Suedia la comanda echipei din Moldova, după proiectarea inginerilor

La subsol există şi un laborator de testare şi dezvoltare, care are motoare adevărate de troleibuz, cuplate câte două, pentru a putea rezista unul altuia şi a imita scenarii de viaţă reală. Toate aspectele relevante sunt testate aici, toate produsele sunt testate înainte de a fi livrate. Desigur, se acordă şi o garanţie de producător, ba chiar şi o garanţie opţională extinsă, astfel încât companiile şi oraşele care achiziţionează produsele inginerilor moldoveni să poată fi încrezuţi în fiabilitatea acelor sisteme şi mai ales, încrezuţi că troleibuzele nu vor avea zile în care stau nemişcate.
Foto: Camera cu motoare adevărate de troleibuz din laboratul inginerilor din Chişinău

Am fost şi în acest laborator, şi alături de inginerii care asamblează aceste cutii, cu toată microelectronica din ele. Calitatea acestora se vede de la o poştă, cu ochiul liber. Totul pare hi-tech ca şi concept şi arhitectură, dar, la fel de important, totul pare construit la un grad militar de rezistenţă, cu o durabilitate de multe decenii implantată din start. Şi, deoarece tot mai mulţi dintre noi suntem de acord că mobilitatea electrică e viitorul obligatoriu pentru transportare, indiferent cum va fi stocată energia la bord, cum va fi produsă sau de unde va veni, viitorul unei echipe de ingineri din Moldova ce lucrează la eficienţa propulsiei electrice pare mai strălucit ca oricând!
Iar toate astea se întâmplă în Chişinău, într-o echipă în care muncesc cu abnegaţie ingineri în halate şi care sunt mândri de ceea ce fac ei, deja pentru peste 120 de oraşe ale lumii!
Vezi mai jos şi o testare demonstrativă din laborator, pe care inginerii au făcut-o pentru noi, şi care simula lucrul unui troleibuz cu modulele lor.
0
18,264
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!